De olympische vlam voor de Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji is zondag tijdens een speciale ceremonie in het Griekse Olympia ontstoken. Het ontsteken van de vlam betekent het startschot van de officiële fakkeltocht.

Met nog 132 dagen te gaan tot de start van de Winterspelen zal de vlam een totale afstand van meer dan 65.000 kilometer afleggen en daarmee alle 83 regio's van Rusland aandoen. Naar schatting zal de vlam binnen een uur rijden van negentig procent van de bijna 142 miljoen Russen komen. 

Alpineskiër Ioannis Antoniou uit Griekenland mocht de toorts als eerste dragen en droeg die vervolgens over aan de Russische ijshockeyer Aleksander Ovetsjkin.

Discriminatie

Voor de de Duitser Thomas Bach betekende het ontsteken van de vlam zijn eerste officiële optreden als preses van het Internationaal Olympisch Comité. 

"De vandaag door de Griekse zon ontstoken vlam draagt de verantwoordelijkheid voor een vredig sportief feest met zich mee", aldus Bach. De Duitser verklaarde verder dat de fakkeltocht onder meer symbool staat 'vriendschap en respect zonder discriminatie'. 

Dat laatste punt ligt gevoelig. Rusland ontving de laatste maanden internationaal veel kritiek vanwege een omstreden 'anti-homowet'. Veel atleten en sportbestuurders uitten openlijk hun zorgen over of en hoe die wet wordt toegepasten tijdens de Spelen van Sotsji. 

Hoogtepunt

De vlam zal eerst zeven dagen door Griekenland reizen alvorens het op 5 oktober arriveert in Athene waar de fakkel officieel zal worden overgedragen aan het Russische olympisch comité. Tijdens de 123 dagen durende tocht door Rusland zullen naar schatting veertienduizend mensen de fakkel dragen.

Hoogtepunt vormt een wandeling door de ruimte met de olympische fakkel op 9 november. Twee Russische kosmonauten zullen even het ruimtestation ISS verlaten om elkaar de fakkel te overhandigen. Op 7 februari arriveert de vlam in Sotsji voor de openingsceremonie.

Bekijk beelden: