AZ heeft zeer verrassend trainer Gertjan Verbeek per direct ontslagen. Dat maakte directeur voetbalzaken Earnest Stewart zondag bekend in een persconferentie.

"Er kwamen vanuit de organisatie meerdere signalen dat de chemie tussen de trainer en de spelersgroep dermate was verstoord, dat AZ niet anders kon dan tot deze keuze komen", zei Stewart tijdens een in de haast georganiseerde persconferentie.

Verbeek veroverde vorig seizoen met AZ de KNVB-beker en boekte zaterdag nog een knappe overwinning op PSV. Stewart: "Helaas was dit niet tegen te houden. Het ontslag heeft niets met de resultaten te maken.''

''We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Er waren meerdere signalen binnen de organisatie dat de chemie tussen de trainer en de spelersgroep was verdwenen'', legde Stewart uit. Hij wilde niet op de details daarvan ingaan. 

''Het is een langdurig proces, we hebben ons niet door emotie laten leiden. AZ kijkt naar meer dan alleen resultaten. Dit is een moment waar wij niet trots op zijn. Dit legt druk op de club en op de spelers, maar het moest gebeuren.''

Onderhuids

Stewart zat zondagochtend met algemeen directeur Toon Gerbrands, de raad van commissarissen en Verbeek om de tafel. ''Het was een goed en zakelijk gesprek. Zelf heb ik altijd een prima relatie gehad met Verbeek. Qua resultaten is het drie jaar en drie maanden prima gegaan." 

"De goede resultaten hebben echter misschien wel een beetje verbloemd wat zich onderhuids afspeelde. De laatste weken zijn dingen aan de oppervlakte gekomen die tot dit besluit hebben geleid. Datgene wat mis ging, is de laatste tijd verergerd. In dit soort situaties heb je altijd te maken met de druppel die de emmer doet overlopen.''

Assistenten Dennis en Martin Haar, vader en zoon, nemen de taken van Verbeek voorlopig over. Dat zal niet de rest van het seizoen zo blijven, want het duo heeft niet de vereiste diploma's.

Feyenoord

Verbeek werkte sinds 2010 bij AZ, waar hij Dick Advocaat opvolgde als hoofdtrainer. De oud-profvoetballer uit Deventer had eerder Heracles Almelo (in twee periodes), sc Heerenveen en Feyenoord onder zijn hoede. Bij de Rotterdamse club werd hij al na een half jaar ontslagen, omdat de spelersgroep geen vertrouwen meer in hem had.

In Alkmaar behaalde Verbeek met AZ drie keer op rij Europees voetbal. Hoogtepunt was de winst vorig seizoen van de KNVB-beker, door in de finale PSV te verslaan (2-1).

In de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal moest AZ begin dit seizoen na verlenging buigen voor landskampioen Ajax (2-3).

Filosofie

Na acht wedstrijden in de huidige competitie staat AZ op de voorlopige vierde plaats met dertien punten, twee punten achter koploper PSV. Donderdag neemt de ploeg uit Alkmaar het voor eigen publiek in de Europa League op tegen PAOK Saloniki. AZ begon de groepsfase met winst in Israël op Maccabi Haifa.

Verbeek verlengde vorig jaar nog zijn contract bij AZ tot medio 2015. ''Hij past in de filosofie van de club'', zei technisch directeur Earnest Stewart toen. ''Hij voelt aan hoe wij willen werken.''

Vanwege zijn eigengereide en dwingende manier van werken botste Verbeek echter ook regelmatig met spelers en andere mensen binnen de club. Volgens de leiding is de situatie nu onhoudbaar geworden.