De Keniaanse atleet Wilson Kipsang heeft zondag in Berlijn een nieuw wereldrecord op de marathon gelopen. 

De 31-jarige Kipsang legde de 42,195 meter door de Duitse hoofdstad af in een officieuze tijd van 2.03.23. Dat was vijftien seconden sneller dan landgenoot Patrick Makau twee jaar geleden liep, ook in Berlijn.

Kipsang kondigde vrijdag al aan dat hij een aanval ging doen op het wereldrecord. ''Ik heb hard getraind en wil hier het wereldrecord. Ik weet dat het mogelijk is'', zei de Keniaan, die al jaren tot de wereldtop behoort. Kipsang kwam in 2011 al dicht in de buurt van Makau, toen hij in Frankfurt 2.03.42 klokte.

Versnelling

Op het snelle parcours van Berlijn waar ook al de vorige vier wereldrecords zijn gelopen, zat Kipsang steeds net boven of onder het schema van Makau. 

Hij wist in de laatste kilometers echter nog een versnelling te plaatsen, waardoor hij op de lange weg onder de Brandenburger Tor door uiteindelijk nog behoorlijk wat afstand nam van de vorige mondiale toptijd.

Kipsang werd op het podium geflankeerd door twee andere Kenianen. Eliud Kipchoge kwam als tweede over de finish in 2.04.05, Geoffrey Kipsang werd derde in 2.06.26.

Kiplagat

Ook bij de vrouwen ging de zege naar Kenia. Florence Kiplagat was de snelste in de Duitse hoofdstad. De 26-jarige Kiplagat kwam na 42,195 kilometer door de Duitse hoofdstad over de finish in 2.21.12. In tegenstelling tot haar landgenoot Wilson Kipsang kon Kiplagat geen aanval doen op het wereldrecord.

Sharon Cherop, ook uit Kenia, kwam nabij de Brandenburger Tor als tweede over de finish in 2.22.28. De Duitse Irina Mikitenko, 41 jaar oud, finishte als derde in 2.24.54.