Marianne Vos heeft zaterdag voor de derde keer in haar loopbaan de wegwedstrijd op het WK wielrennen gewonnen. De Nederlandse kwam na 140 kilometer solo over de streep in Florence.

De titelverdedigster ging er op de laatste klim vandoor en en bleef in de afdaling en op het laatste vlakke stuk Emma Johansson (Zweden) en Rossella Ratto (Italië) voor. De twee finishten vijftien seconden later.

Anna van der Breggen hield Vos tot de slotklim uit de wind en werd uiteindelijk vierde op 33 seconden. 

Vos gold als favoriete en absolute kopvrouw in de Nederlandse equipe van de bondscoach Johan Lammerts. De olympisch kampioene kreeg in Italië ondersteuning van onder anderen Annemiek van Vleuten, Van der Breggen en Ellen van Dijk.

De etappe naar Florence kwam los toen het peloton moest gaan klimmen. Het grootste gedeelte raakte op de eerste beklimming van de Fiesole, die in totaal vijf keer werd aangedaan, op achterstand. Ruim veertig renners bleven over. 

Nadat een aanval van Nederlands kampioene Brand was gestrand, gingen Van der Breggen en Vos er op de vierde klim met een handvol andere renners vandoor. Onder anderen tweevoudig wereldkampioene Giorgia Bronzini moest lossen en kwam niet meer terug. 

Nadat Van der Breggen veel kopwerk had verricht voor Vos zette de Brabantse op de Salviati een allesbeslissende demarrage in. Van der Breggen vervulde vorig jaar in Valkenburg eenzelfde rol. Toen werd ze vijfde. 

Regenboogtrui

De Brabantse mocht in 2006 voor het eerst de regenboogtrui om de schouders te trekken, toen ze in Salzburg naar de winst sprintte. Vorig jaar ontving ze in Valkenburg, na vijf opeenvolgende tweede plaatsen, eindelijk weer de gouden medaille.

Van Dijk kroonde zich eerder deze week tot wereldkampioene in het tijdrijden.