Schaatsster Jorien ter Mors heeft een veelbelovende start gemaakt van het wereldbekerseizoen shorttrack. 

De Twentse veroverde zaterdag in de openingswedstrijd in de Chinese stad Shanghai de bronzen medaille op de 1500 meter. Haar derde plek betekende tevens vormbehoud voor de Olympische Spelen in februari 2014 in Sotsji.

Daarmee greep ze de eerste kans om te scoren direct aan. Een groot contrast met vorig seizoen, waarin ze bij zes wereldbekers steeds net naast het eremetaal greep.

In de finale werd de Nederlandse in eerste instantie naar de achterkant van het peloton verwezen. De drie Zuid-Koreaanse vrouwen namen het initiatief, maar Europees kampioene Arianna Fontana probeerde het Aziatische treintje te verstoren. In het gevecht vond Ter Mors een gaatje en schoof behendig naar plaats drie.

De winst ging naar de Zuid-Koreaanse Suk-Hee Shim, vorig seizoen ongenaakbaar op deze afstand, en het zilver was voor haar landgenote Alang Kim. Ter Mors gleed daarachter met gebalde vuist over de streep.

Met haar derde plaats is Ter Mors de eerste shorttracker die haar nominatie weet om te zetten in kwalificatie, volgens de eisen van sportkoepel NOC*NSF. Daarmee heeft is de Enschedese een stap dichterbij Sotsji. Voor een definitieve startplek op deze afstand bij de Olympische Spelen in februari is Ter Mors nog wel afhankelijk van het oordeel van de Selectiecommissie Shorttrack van de KNSB.  

Ter Mors wil op de spelen van Sotsji zowel op de langebaan als in het shorttrack uitkomen.

Puzzelstukjes

De goede prestatie van Ter Mors komt als een verrassing omdat ze donderdag nog liet weten niet in goede vorm te zijn. ''Het schaatsgevoel is nog niet wat het moet zijn, ik moet nog te veel werken voor mijn snelheid'', zei ze tegen NUsport.

"De puzzelstukjes liggen nog niet allemaal op de goede plek. Dat komt door meerdere factoren. Niet alleen het schaatsen moet kloppen, ook in mijn hoofd moet het allemaal kloppen.''

Freek van der Wart greep naast eremetaal, maar toonde evenals Ter Mors vormbehoud voor Sotsji. De Europees kampioen eindigde als vijfde in de finale van de 500 meter, de kortste individuele afstand.

De Canadees Charles Hamelin greep het goud, voor de Rus Vladimir Grigorev (zilver) en de Amerikaan Eduardo Alvarez (brons).

Kerstholt

Niels Kerstholt vocht zich op dezelfde afstand in de halve finale een weg naar voren. Hij wilde buitenom bij wereldkampioen Sin Da Woon, kwam in contact met de Zuid-Koreaan en schoof de kussens in. 

De jury bestrafte de actie van de dertigjarige Utrechter met een penalty, waardoor Kerstholt slechts als negentiende eindigde. De zesvoudig Nederlands kampioen komt later vandaag nog in actie op de 500 meter.