Mathieu van der Poel heeft zaterdag in Florence bij de wereldkampioenschappen wielrennen de wegrace bij de junioren gewonnen. 

De zoon van oud-coureur Adrie van der Poel reed in de slotronde naar koploper Franck Bonnamour en liet de Fransman op de steile Via Salviati achter.

Het zilver was voor de Deen Mads Pedersen, brons ging naar de Albanees Iltjan Nika.

Van der Poel werd eerder dit jaar al wereldkampioen veldrijden. Ook op de weg behaalde hij tal van successen. Zo won hij vier internationale etappekoersen, waaronder de Nations Cup-wedstrijd Trophée Centre Morhiban. Kort voor het WK won hij nog drie van de vier ritten en het eindklassement in de GP Rüebliland.

Opmerkelijk genoeg is de in het Belgische Kapellen woonachtige Brabander niet topfit. Bij een valpartij liep hij anderhalve maand geleden een blessure aan zijn rechterbeen op.

''Het is niet ideaal, maar ik had er al meer wedstrijden mee gewonnen. Het is net of mijn ene been zwaarder is dan het andere, maar vooral de dag na een zware inspanning heb ik er last van'', vertelde Van der Poel nadat hij de regenboogtrui in ontvangst had genomen.

Veldrijden

Het succes in Florence voelde net zo goed als de twee eerder behaalde wereldtitels bij het veldrijden. ''Maar daar ligt wel mijn hart.'' Onlangs tekende Van der Poel, samen met zijn drie jaar oudere broer David, een profcontract bij het Belgische BKCP-Powerplus. 

''De komende vier jaar ligt de prioriteit bij het veldrijden, maar ik zal zeker ook op de weg uitkomen. Ik heb de tijd, over vier jaar kan ik altijd nog voor de weg gaan.''

Vader

Twee keer zag Adrie van der Poel zijn jongste zoon Mathieu de wereldtitel veldrijden veroveren bij de junioren. Zaterdag gebeurde dat in Florence op de weg. ''Dit is een heel andere spanning. Bij de cross is het in nog geen uurtje gebeurd.'' Daarbij was vader net als zoon wat onzeker vanwege een beenblessure.

''De weg naar deze titel was veel moeilijker'', vertelde een trotse Van der Poel, met de hele familie aanwezig in Florence. ''De zelfverzekerdheid die Mathieu normaal heeft was omgeslagen in twijfel. Ik snap dat wel. Vrijdag ben ik even bij hem geweest, maar verder blijf ik op afstand. Hij wordt goed begeleid.''

De 'oude' van der Poel werd zelf één keer wereldkampioen veldrijden bij de elite en was ook een succesvol wegrenner. Zoon Mathieu wordt immer voorzien van tips: ''Mijn vader had gezegd dat ik lang moest wachten met mijn aanval. Dat heb ik gedaan.''

De laatste Nederlandse wereldkampioen op de weg bij de junioren was Kai Reus in 2003 in het Canadese Hamilton.