Joost Luiten heeft vrijdag een geweldige tweede ronde afgeleverd in het Alfred Dunhill Links Championship aan de Schotse oostkust.

De Bleiswijkse golfer, onlangs in eigen land winnaar van het KLM Open, had voor de achttien holes op de baan van Kingsbarns slechts 63 slagen nodig.

Met een totaal van 130 (-14) schaarde hij zich bij de titelkandidaten. Luiten noteerde een eagle en zeven birdies. Hij liet nergens een slag liggen.

Luiten, die donderdag ook al goed draaide met 67 slagen op de moeilijkste baan Carnoustie, staat tweede. De Engelsman Tom Lewis had een slag minder nodig voor de eerste twee rondes.

Zijn totaal van 130 is het laagste dat Luiten ooit op de Europese Tour heeft laten noteren in twee dagen. Ook de dagscore van negen onder is een persoonlijk record. Joost Luiten was al twee keer eerder in 63 rond gegaan, maar dat was op par-71 courses in Maleisië en Zwitserland.

Omstandigheden ideaal

De Bleiswijker zit er niet mee dat hij nu niet eerste is in het klassement: "Ik ben daar nog helemaal niet mee bezig", zo weet Luiten dat er nog veel golf te spelen is.

"De omstandigheden zijn natuurlijk ideaal, dat geldt voor iedereen. En heel veel spelers staan nog kort op elkaar. Als het morgen ook weer bijna windstil is, weet je dat je opnieuw laag moet gaan om er bij te blijven. Deze linksbanen zijn gebouwd op veel wind, als dat ontbreekt, worden de holes een stuk korter."

"Ik heb geen green gemist. Ik heb zeventien birdieputts gehad en ééntje voor eagle en die laatste maakte ik. En ja, dan mis je ook een paar puttjes. Dat was vooral in het begin, maar aan het einde van mijn ronde vielen ze gelukkig wel. En dan kom je op zo’n lage score uit."

Derksen

Robert-Jan Derksen had voor zijn tweede ronde, op de Old Course, 68 slagen nodig. Hij maakte zes birdies, waarvan vier op rij vanaf de derde, zijn twaalfde hole van de dag. Met zeven onder – toch een respectabel totaal – is Derksen slechts gedeeld 46ste.

De cut valt in het Alfred Dunhill Links Championship na 54 holes, omdat alle spelers de drie banen moeten hebben gespeeld.

Maarten Lafeber zal zaterdag op Kingsbarns alle zeilen moeten bijzetten. Na een zeventig op Carnoustie (drie birdies) is de man uit Orlando met -3 gedeeld 92ste. De cut lijkt, als het zaterdag tenminste opnieuw rustig weer is, op -7 of -8 uit te gaan komen.