Feyenoord moet het zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag stellen zonder Joris Mathijsen. De 33-jarige verdediger viel donderdag tijdens de rust van de met 3-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht geblesseerd uit.

Door Charlie Bootsman

"Ik sprak toen van een hamstringblessure, maar het blijkt een blokkade in de rug te zijn die uitstraalt naar zijn hamstring. We werken hard om hem daarvan te verlossen", aldus trainer Ronald Koeman vrijdag op de persconferentie in de aanloop naar het duel met ADO.

De Rotterdammers pakten tien punten uit de laatste vier competitiewedstrijden en keren langzaam terug in de bovenste regionen van de ranglijst. Koeman hoopt dat zijn team die serie kan voortzetten.

"We hadden in het begin moeite om aan de verwachtingen te voldoen. Nu is het wat rustiger, al is het spel soms nog wel onregelmatig. We zijn op de goede weg en die lijn moeten we doorzetten."

Moeilijk

Ondanks de goede resultaten van de laatste weken maakt Feyenoord voetballend nog weinig indruk. Ook tegen Dordrecht was het elftal van Koeman zoekende. "De resultaten geven vertrouwen en rust en dan hoop je dat we ook beter gaan spelen. Tegen Dordrecht gebeurde dat pas toen de wedstrijd al gespeeld was. Dat kan en moet beter."

Koeman blikte op verzoek ook nog even terug op de moeilijke competitiestart. Na drie opeenvolgende nederlagen in de eredivisie was het onrustig in De Kuip en het echte vertrouwen lijkt nog steeds niet helemaal terug. "Voordat we begonnen had ik al in mijn hoofd dat het een moeilijk seizoen zou worden."

"Daar gaat een hele ontwikkeling aan vooraf. Als team zijn we kandidaat om eventueel een titel te winnen en spelers worden international en met andere ogen bekeken, maar blijven nog steeds twintig of 21 jaar. Dan is dit een logisch gevolg. Dan moeten we even een pas op de plaats maken qua vertrouwen, maar dat gaat goed komen."

Het verbaast Koeman niet dat Ajax en PSV ook zo wisselvallig zijn. "Beide clubs hebben ook spelers verloren of heel veel nieuwe en jonge spelers. Die ontwikkeling hebben wij ook gehad, dat gaat op en af. Ajax heeft natuurlijk twee zeer goede spelers verloren (Christian Eriksen en Toby Alderweireld, red.) en die kwaliteiten pas je niet zomaar weer in. Het is niet duidelijk wie nu echt de beste is."

Makkelijk

Tegen Dordrecht liet Koeman donderdag Jordy Clasie en de net van een zware blessure herstelde Jean-Paul Boëtius buiten de basis. Dat leidt volgens de coach niet tot onzekerheid bij zijn elftal.

"Als spelers onzeker worden, doe ik als trainer iets niet goed. Natuurlijk kun je soms afwisselen. Dat hoort erbij en dat moet men accepteren. Ik geloof niet dat bijvoorbeeld Clasie onrustig wordt omdat hij niet speelt."

Samuel Armenteros maakte donderdag eindelijk zijn eerste treffer voor Feyenoord. Koeman is gematigd tevreden over de buitenspeler. "Het gaat op en af. Ik vond hem goed beginnen, maar hij is op momenten nog weleens te makkelijk in zijn houding. Hij is wel een goede voetballer met goed inzicht waardoor je als team beter wordt. Waar hij makkelijk in is? In alles, maar dat zei Gertjan Verbeek (werkte met Armenteros bij Heracles, red.) ook al."

Nummer zeventien ADO zit in een moeilijke fase, maar Koeman verwacht zondag net als de afgelopen twee seizoenen, in 2011 werd het 0-3 in De Kuip en vorig jaar won Feyenoord nipt met 3-2, een pittige wedstrijd.

"Ik heb via Gianni Zuiverloon gelezen dat ze niet met knikkende knieën naar De Kuip komen, dus we krijgen een volwassen en zelfverzekerd ADO tegenover ons. We moeten door met waar we mee bezig zijn en dan komen we er wel."

Volgens wedkantoor Unibet is Feyenoord duidelijk de favoriet tegen ADO.