Brian Cookson is vrijdag tijdens een chaotische vergadering in Florence verkozen tot nieuwe voorzitter van de UCI. De 61-jarige Brit kreeg de voorkeur boven huidig UCI-voorzitter Pat McQuaid.

Cookson kreeg 24 van de 42 gedelegeerden achter zich. "Een nieuw tijdperk kan beginnen'', sprak hij het congres na zijn overwinning toe.

Zaterdag pas zal Cookson voor het eerst een persconferentie geven in zijn nieuwe rol. De Brit heeft als bestuurder ervaring opgedaan als voorzitter van de Britse wielerbond.

McQuaid was sinds 2005 actief als voorzitter van de UCI. Hij zette de door zijn voorganger Hein Verbruggen ingezette mondialisering van het wielrennen met succes door. Het peloton reist inmiddels de hele wereld over.

Het gebeurde echter in een tijd waarin het dopingschandalen regende met de ontmaskering van Lance Armstrong als dieptepunt. McQuaid kreeg kritiek dat hij niet genoeg zou hebben gedaan in de strijd tegen doping.

Cookson had het uitbesteden van het antidopingbeleid als voornaamste verkiezingsbelofte. De voorzitter van de Britse wielerbond vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling, met de beschuldigingen aan het adres van McQuaid, en eerder Verbruggen, als voorbeeld.

Bekijk beelden:

Nominatie

Het congres deed er eerst urenlang over om te bepalen of de nominatie van McQuaid wel rechtsgeldig was.

De Ier miste de steun van zijn nationale wielerfederatie en zag later ook de Zwitserse bond, het land waar hij woont, zijn nominatie intrekken.

Dat gebeurde, zo bleek vrijdag, echter na de daarvoor gestelde termijn. De kandidatuur zou daarom volgens de UCI rechtsgeldig zijn waardoor McQuaid de strijd kon aangaan met Cookson.

Een jurist verwees namens de wielrenunie naar het Zwitserse recht en jurisprudentie uit een eerder geval waarin het internationale sporttribunaal CAS had besloten dat een vergelijkbare voordracht door een sportbond niet kan worden ingetrokken.

McQuaid probeerde zich vrijdag eerst te laten nomineren door de Thaise en de Marokkaanse bond. Een regelwijziging om dit mogelijk te maken kwam er echter niet doorheen: de uitslag was 21-21.