RIJSWIJK/BARCELONA - De KNVB heeft Johan Cruijff betrokkenbij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Directeur betaaldvoetbal Henk Kesler bezocht maandag Nederlands grootste voetballerin Barcelona om zijn visie te horen over de opvolging van de na deEuropese titelstrijd vertrokken Dick Advocaat.

In de ogen van Cruijff moeten Marco van Basten en John van 'tSchip het Nederlands elftal gaan leiden. Dat tweetal vervoegde zicheen dag later in Barcelona om met de oud-trainer bij te praten.Daarbij kwam de positie van bondscoach ook aan de orde, meldden zevoor de camera van Studio Sport.

Breed

De ontmoeting in Spanje tussen Cruijff en Kesler kwam niet alseen verrassing. Al eerder gaf Kesler, belast met de opvolging vanAdvocaat, aan zich breed te zullen oriënteren.

"Ik praat momenteelmet meer mensen over deze zaak. Dat lijkt me duidelijk. Wanneer weconcreet zaken doen kan ik niet zeggen. Dit soort processen laatzich niet in tijd vangen. Er spelen zeer veel belangen. We nemen inelk geval de ruimte ons zeer goed te oriënteren."

Advies

Tijdens het Europees kampioenschap voetbal gaf Cruijff in zijnhoedanigheid als commentator bij Studio Sport aan een adviserenderol in de nieuwe structuur te willen vervullen. Overigens niet ineen officiële functie, meldde hij dinsdag. Hij gaf aan altijdbeschikbaar te zijn voor raad. Dat gebeurde ook al bijoud-bondscoach Frank Rijkaard.

Duidelijk is inmiddels wel dat de door Cruijff naar vorengeschoven Van Basten, en in diens kielzog Van 't Schip, hetNederlands elftal moet gaan leiden. Van Basten is momenteelassistent-trainer van John van 't Schip bij het tweede van Ajax.

Zin

Niet geheel toevallig waren de twee dinsdag in Barcelona bijCruijff op bezoek. "We hebben het een beetje over de KNVB gehad",zei Van Basten voor de camera van Studio Sport. "Johan heeft onsnaar voren geschoven. We hebben er ook zin in."

"Maar de KNVB moeteerst met ons contact leggen, en met Ajax. We hebben nog nietsofficieels gehoord. We moeten wachten wat de KNVB doet." Ook Ajaxis officieel nog niet benaderd, maar de lijnen tussen de KNVB enoud-bondscoach Louis van Gaal, inmiddels technisch directeur bijAjax, zijn kort.

Kandidaten

Kesler wilde zelf niet ingaan op de suggestie dat Van Basten enVan 't Schip de belangrijkste kandidaten zijn voor de vrijgekomenposities in Zeist. Van Basten was niet eerder zelfstandig trainervan een club.

Van 't Schip was enige tijd coach van FC Twente, maarleverde daar zijn contract vroegtijdig in. Beiden zijnoud-international en komen voort uit de Ajax-school. Zowel Van 'tSchip als Van Basten heeft (bij Ajax) Cruijff als trainer gehad.

EK

Advocaat maakte vorige week, kort na afloop van de Europesetitelstrijd, bekend terug te treden. In Portugal werd hij metOranje in de halve finale door het gastland uitgeschakeld.

De KNVBwas graag met de Hagenaar verder gegaan. Aanvankelijk was het ookde bedoeling dat Advocaat tot 2006, het WK in Duitsland, zouaanblijven.