De schorsing van Michael Rasmussen is flink teruggebracht omdat de Deen details over zijn dopinggebruik heeft gedeeld met de Deense sportfederatie.

"De bond heeft Michael Rasmussen voor twee jaar uitgesloten van de sport", luidt de verklaring van de bond die diverse media in het land publiceren.

Rasmussen was vanwege zijn dopinggebruik, dat ook plaatsvond in zijn tijd bij Rabobank, eerder voor acht jaar geweerd uit alle functies in de wielersport.

"Michael Rasmussen is met behulpzame, substantiële en gedetailleerde informatie gekomen over niet alleen zijn eigen doping, maar ook de rol van andere mensen. Dat is bevestigd door verder onderzoek", vervolgt de verklaring.

"We hebben daarom besloten dat zijn schorsing vanwege zijn medewerking wordt gereduceerd", besluit voorzitter Torben Jessen van de Deense sportfederatie.

Hoge Raad

De strafvermindering is een meevaller voor Rasmussen die in juni een rechtszaak van Rabobank verloor. Het gerechtshof bepaalde dat hij in 2007 terecht op straat was gezet, vanwege sterke aanwijzingen dat hij doping gebruikte. 

De 715 duizend euro schadevergoeding die de rechter Rasmussen in 2008 had toegekend, moet hij nu terugbetalen. Hij zou nog overwegen naar de Hoge Raad te stappen om het vonnis aan te vechten.

Rasmussen werd tijdens de Tour de France van 2007 op staande voet ontslagen omdat hij gelogen had over zijn whereabouts. De Deen bekende in januari bijna zijn hele carrière doping te hebben gebruikt.