Claudia Pechstein eist in een civiele rechtszaak tegen de Duitse schaatsbond DESG en de internationale schaatsunie ISU een schadevergoeding van bijna vier miljoen euro. Dat werd duidelijk bij de rechtbank van München, waar de zaak dient.

Pechstein (41) claimt dat ze 3,5 miljoen euro is misgelopen aan gederfde inkomsten. Daarnaast eist ze nog eens vierhonderdduizend euro vanwege aantasting van haar goede naam.

De Duitse werd in 2009 voor twee jaar geschorst op basis van abnormale waarden in haar bloedpaspoort. Zelf heeft ze altijd volgehouden dat deze waarden niets met doping te maken hebben, maar te wijten zouden zijn aan een natuurlijke afwijking in haar bloed.

De ISU meent dat de rechtszaak die Pechstein heeft aangespannen op onterechte gronden voor een Duitse rechter wordt gevoerd. "Als deze al gevoerd zou moeten worden, dan zou dat voor het CAS moeten gebeuren", zo stelt de ISU op haar website. "Een Duitse rechtbank zou geen jurisdictie over de ISU moeten hebben."

De ISU blijft vasthouden aan de schorsing en benadrukt dat het in geen enkel geval zal overwegen een schadevergoeding uit te keren.

De rechter, die beide partijen heeft gevraagd tot een financiële schikking te komen, heeft de zaak opgeschort tot 29 januari volgend jaar, iets meer dan een week voordat Pechstein hoogstwaarschijnlijk aan haar zesde Winterspelen begint.