Brian Cookson is ervan overtuigd dat hij Pat McQuaid afhoudt van een volgende termijn als voorzitter van de UCI. Vrijdag maakt het congres van de UCI in Florence een keuze tussen de twee kandidaten.

"Ik ben me er heel erg van bewust dat verkiezingen nog in de laatste dagen kunnen worden gewonnen of verloren", vertelt Cookson aan verschillende media.

Het zijn de 42 gedelegeerden die vrijdag beslissen wie het de komende jaren voor het zeggen heeft bij de UCI. Cookson is al zeker van de stemmen van de veertien Europese vertegenwoordigers.

"De laatste dagen heb ik met veel mensen gesproken en ik denk dat ik aan de winnende hand ben. Ik heb er vertrouwen in dat een meerderheid achter me heb, een grote meerderheid. Ik wil alleen geen getallen noemen."

Voorafgaand aan de verkiezing zal eerst worden besloten of de nominatie van McQuaid wel geldig is. De Ier is voorgedragen door Thailand en Marokko in plaats van zijn geboorteland (Ierland) of het land waar hij woonachtig is (Zwitserland).

"Zelfs als wordt bepaald dat zijn nominatie niet geldig is, dan nog vraag ik het congres om vertrouwen", aldus Cookson. "Ik wil zoveel mogelijk steun hebben."

Verbruggen

McQuaid is sinds 2005 voorzitter van de UCI. Hij zette de door zijn voorganger Hein Verbruggen ingezette mondialisering van het wielrennen met succes door. Het peloton reist inmiddels de hele wereld over. Het gebeurde echter in een tijd waarin het dopingschandalen regende met de ontmaskering van Lance Armstrong als dieptepunt.

De UCI deed lang alsof er weinig aan de hand was. Een goed ingevoerde medewerker van de bond liet vorig jaar in Valkenburg bij de WK nog weten dat het Amerikaanse antidopingbureau USADA geen poot had om op te staan. Niet veel later kwam het dossier van duizend pagina's dan ook hard aan bij de bestuurders in Aigle.

Cookson heeft het uitbesteden van het antidopingbeleid als voornaamste verkiezingsbelofte. De voorzitter van de Britse wielerbond vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling, met de beschuldigingen aan het adres van McQuaid, en eerder Verbruggen, als voorbeeld.

Zowel McQuaid als Cookson heeft al laten weten dat er, in samenwerking met het mondiale antidopingbureau, een waarheids- en verzoeningscommissie moet komen in de strijd tegen doping.