De Russische stad Sotsji is klaar voor de Olympische Winterspelen in februari 2014. De speciale coördinatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaf woensdag na een serie inspecties officieel groen licht.

"Alles is zo goed als klaar'', zei de Franse skilegende Jean-Claude Killy, de voorzitter van de commissie.

"Het is opzienbarend hoeveel werk de organisatie in Sotsji de afgelopen zes jaar heeft verzet. Alle wedstrijdaccommodaties zijn klaar. Er zijn alleen nog wat organisatorische zaken af te handelen'', aldus Killy.

De Spelen duren van 7 tot en met 23 februari. Zondag wordt in het oude Griekse Olympia bij de tempel van Hera het olympisch vuur ontstoken en begint de fakkeltocht.

De vlam arriveert in Moskou op 6 oktober en daar vangt de langste olympisch fakkelestafette in de geschiedenis aan. Voor een tocht over 65.000 kilometer worden 14.000 fakkeldragers ingeschakeld.

Hoogtepunt vormt een wandeling door de ruimte met de olympische fakkel op 9 november. Twee Russische kosmonauten zullen even het ruimtestation ISS verlaten om elkaar de fakkel te overhandigen.

De aanleg van wegen, sportaccommodaties en andere infrastructuur in Sotsji kostte 37,5 miljard euro, vijf keer meer dan gepland. President Poetin praatte onlangs de enorme overschrijding goed: "We hebben dat gedaan om het zuiden van Rusland aantrekkelijker en comfortabeler te maken. Niet alleen voor de duur van de Winterspelen, maar ook voor de decennia erna.''

Antihomowet

Het IOC is ervan overtuigd dat de omstreden antihomowet in Rusland geen inbreuk maakt op het olympisch charter dat discriminatie verbiedt. Dat liet Killy weten.

Volgens Killy is de afgelopen dagen uitgebreid over het heikele onderwerp gesproken. "Het IOC heeft niet het recht om nationale wetten ter discussie te stellen, alleen als het olympisch charter duidelijk geweld wordt aangedaan."

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende in juni een wet die promotie van niet-traditionele relaties in het bijzijn van minderjarigen verbiedt. Overtreding kan een gevangenisstraf opleveren. Poetin benadrukte eerder dat atleten en sportliefhebbers in Sotsji niets hebben te vrezen.

Het IOC zegt toezeggingen te hebben gehad dat Rusland het olympisch charter respecteert. Jacques Rogge, die deze maand als voorzitter werd opgevolgd door Thomas Bach, maakte eerder al duidelijk niets voor een boycot te voelen.

Handlanger

Het COC heeft donderdag woedend gereageerd op de conclusies van het IOC. ''Die conclusie is onbestaanbaar'', zegt Tanja Ineke, voorzitster van de belangenvereniging voor lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

''De Europese Unie, de Raad van Europa, de Verenigde Naties en talloze regeringen hebben vastgesteld dat de wet discriminerend is en een schending van de mensenrechten van LHBT's. Het IOC schuift deze conclusies terzijde en wordt daarmee de handlanger van de homofobe Russische regering.''

Het COC vindt dat het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings protest moet aantekenen. NOC*NSF zei eerder zeer ongerust te zijn over de behandeling van homoseksuelen in het algemeen in Rusland. De Nederlandse sportbond geeft aan van de Russische overheid de verzekering te hebben gekregen dat er geen discriminatie plaats zal vinden of sancties worden opgelegd op grond van seksuele geaardheid.