Bauke Mollema gaat zondag van start als de absolute kopman van de Nederlandse wielerploeg bij de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen wielrennen in het Italiaanse Florence.

"Zoals ik al vroeg aangaf: Bauke is voor ons de kopman bij de WK", blikt bondscoach Johan Lammerts vooruit op de mondiale titelstrijd. Donderdag heeft hij zijn equipe voor het eerst compleet in Italië.

"De keuze voor Bauke heeft ook niet specifiek te maken met zijn sterke optreden in de Tour de France of zijn ritwinst in de Vuelta", legt Lammerts, die Leo van Vliet afgelopen winter opvolgde als bondscoach, uit.

"Hij heeft dat te danken aan zijn ontwikkeling van de afgelopen jaren. Bauke laat al jaren zien dat hij in dergelijke wedstrijden één van de beste Nederlanders is."

Gesink

Sinds het sterke optreden van Robert Gesink in Noord-Amerika houden veel kenners echter ook rekening met de kansen van de Varssevelder bij de wereldkampioenschappen. "Ook ik verwacht veel van Robert zondag", legt Lammerts de status van Gesink uit.

"Hij is een extra troef die we kunnen uitspelen. Maar dat is natuurlijk allemaal afhankelijk van het wedstrijdverloop en hoe de finale zich ontwikkelt."

Lammerts geeft toe dat het wedstrijdverloop in eerste instantie niet afhankelijk zal zijn van de Nederlandse tactiek. "Spanje en Italië zijn de absolute grootmachten dit WK. Dat zijn de te kloppen naties. Wij zullen hen de koers laten maken, dat moet ook, want Spanje en Italië zijn de dominante ploegen."

"Dat betekent dat zij de verantwoordelijkheid krijgen om de koers te controleren en waar nodig te maken. Maar, afhankelijk van hoe de finale zich zal ontwikkelen, kunnen wij op het beslissende moment met jongens als Bauke en Robert wel aanzetten."

Dumoulin

Tom Dumoulin, één van de revelaties van de afgelopen Tour de France, zal onder Lammerts in Toscane zijn debuut maken bij de wereldkampioenschappen. De bondscoach stelt hem echter niet alleen op om ervaring op te doen.

"Ik heb voor Tom een specifieke rol in gedachten", legt Lammerts uit. "Daar wil ik het eerst met hemzelf over hebben, maar dat zal niet simpelweg 'uitrijden' zijn. Daar gaat het niet om in zo'n wedstrijd. Ook Tom krijgt een takenpakket mee en ik hoop dat hij dat goed kan uitvoeren."

Verrassingen

Mollema laat weten dat hij zich goed voelt. "En dat is toch één van de voorwaarden om een goed WK te rijden."

Volgens Mollema begint 'de diepe finale' rond veertig à dertig kilometer voor de finish en is het de bedoeling om zo laat mogelijk 'naar voren te komen'. Over de ploeg zegt Mollema: "We hebben een ploeg die voor verrassingen kan zorgen."

Mollema: 'We kunnen voor verrassingen zorgen'

Bekijk onze tip 10 voor de WK wielrennen