Het zeilteam van de Verenigde Staten heeft geschiedenis geschreven door in extremis alsnog de America's Cup te winnen: 9-8.

Oracle Team USA maakte tegen uitdager Emirates New Zealand een schier onoverbrugbare achterstand van 1-8 goed en sloeg woensdag in de negentiende en allerlaatste race opnieuw toe. Het was de achtste zege op rij in de baai van San Francisco.

De 31-jarige Nederlander Simeon Tienpont voer mee op de winnende catamaran, met de schatrijke Larry Ellison als financier en James Spithill als schipper. Deze begon slecht aan de confrontatie met twee punten in mindering wegens ongeoorloofde aanpassingen aan de boot.

De inhaalrace, die de strijd tot in de derde week rekte, was legendarisch. De Kiwi's, met Dean Barker aan het roer, hadden een week geleden de champagnefles al aan de lippen maar werden de dagen daarna steeds zenuwachtiger.

Woensdag in de beslissende confrontatie om de 'Auld Mug' was het verschil liefst 44 seconden. Spithill gaf alle eer aan zijn team. ''In je eentje ben je niets, maar met zo'n ploeg om je heen kunnen ze je er heel groot laten uitzien.''