Jorien ter Mors was vast van plan op de Winterspelen van Sotsji geschiedenis te schrijven door op zeven onderdelen in twee disciplines om de medailles te strijden.

Hoewel dat nog steeds haar ambitie is worstelt de schaatsster sinds het overlijden van haar vader met de vorm.

"Het schaatsgevoel is nog niet wat het moet zijn, ik moet nog te veel werken voor mijn snelheid", blikt Ter Mors aan de vooravond van het nieuwe shorttrackseizoen vooruit.

Afgelopen week reisde ze met de Nederlandse ploeg af naar Azië waar komend weekeinde de eerste wereldbekerwedstrijden worden verreden.

"De puzzelstukjes liggen nog niet allemaal op de goede plek. Dat komt door meerdere factoren. Niet alleen het schaatsen moet kloppen, ook in mijn hoofd moet het allemaal kloppen."

Emoties

Ter Mors kreeg afgelopen mei tijdens een trainingskamp van de shorttrackploeg te horen dat haar vader, die haar eind vorig jaar nog Nederlands kampioen allround zag worden, na een lang ziekbed was overleden. 

"Dat speelt op dit moment nog wel heel erg mee", bekent Ter Mors eerlijk. "Daarom gaat het nu nog niet zoals ik zou willen. Mijn emoties spelen een grote rol in mijn trainingen en dat is een beperkende factor. Dat gaat gewoon niet. Ik merk dat ik sneller prikkelbaar ben, sneller geïrriteerd, sneller negatief. Waar ik juist het positieve zou moeten benadrukken."

Naast het verlies van haar vader heeft ze ook zorgen om haar zus die kampt met een zware spierziekte die uiteindelijk fataal zal zijn. "Ze heeft onlangs helaas een stapje terug moeten doen, dat speelt ook mee. Maar goed, dat weet ik mijn hele leven al, dat is niet anders. Het is nu alleen zo'n periode, met overlijden van mijn vader, dat het even niet leuk is."

De belabberde zomer van 2013 hoeft volgens haar echter niet een doorslaggevende factor te zijn op haar olympische seizoen. "Als ik kijk naar de zomer van 2012, die was ook belabberd door een enkelblessure. Hele zomer niet op het ijs gestaan. En dat is uiteindelijk ook een heel mooi seizoen geworden. Dus misschien: hoe slechter de zomer, hoe beter de winter."

Otter

Coach Jeroen Otter beaamt echter dat zijn pupil het moeilijk heeft met het verwerken van het verlies en dat het overlijden van haar vader zijn weerslag heeft op het ijs. Als Ter Mors de gestelde ambities in Sotsji waar moeten maken, zal haar mentale toestand volgens Otter moeten verbeteren.

"Ze moet die rust vinden. Hard trainen heeft alleen maar effect als je ook die rust kan vinden. We moeten haar die ruimte geven en haar duidelijk maken dat op dit moment rust misschien wel belangrijker is dan hard trainen. We hebben de afgelopen drie jaar ook heel hard getraind om daar nu ruimte aan te kunnen bieden. Zodat ze nu mentale rust kan pakken, daar moet ze zich aan durven over te geven."

Otter heeft niet overwogen de hulp van een motivational coach in te roepen. "Nee, ik denk dat het team op zich en ik als coach daar genoeg in kunnen sturen. Je moet met dat soort dingen ook oppassen."

Lees het hele interview met Jorien ter Mors op NUsport

Lees het hele interview met Jeroen Otter op NUsport