Ajax heeft woensdag ternauwernood de derde ronde van de KNVB-beker bereikt. De kampioen had een verlenging nodig tegen FC Volendam (4-2). Na reguliere speeltijd was de stand 1-1.

FC Volendam viel aanvankelijk alleen op met spelersnamen als Leon Tol, Henk Veerman, Henny Schilder en Robert Mühren. De formatie beperkte zich voor rust vooral tot verdedigen. 

Dat lukte vrije aardig, met dank aan enkele goede reflexen van Theo Timmermans. De doelman van FC Volendam had in de 28e minuut alleen geen antwoord op een schot van Lucas Andersen (1-0).

Na rust waren de bezoekers gevaarlijker. Daley Blind voorkwam met een sliding nog de gelijkmaker van Brandley Kuwas. Na 67 minuten leidde balverlies van Van der Hoorn wel een bijzondere treffer in van Robert Mühren, notabene het neefje van de vorige week op 67-jarige overleden Gerrie.

De Jong en Schöne misten nog dotten van kansen in reguliere speeltijd, maar in de verlenging was het opnieuw Mühren die toesloeg (1-2). Drie minuten later was het echter alweer 2-2, via Schöne uit een vrije trap. Danny Hoesen en opnieuw Schöne voorkwamen na nederlagen tegen FC Barcelona en PSV (allebei 4-0) een nieuwe domper.

AZ

Ook titelverdediger AZ had tegen een Jupiler League-club verlenging nodig om door te gaan. De Alkmaarse club rekende voor eigen publiek af met Sparta: 4-1.

Na de reguliere speeltijd prijkte er 1-1 op het scorebord. Dat was na acht minuten ook al zo. De IJslandse Amerikaan Aron Jóhannsson had na een hakje van Roy Beerens als eerste succes, de Westlander Johan Voskamp bracht de Rotterdammers op gelijke hoogte.

AZ sloeg in de verlenging meteen na de aftrap opnieuw toe. Jóhannsson kopte de bal voorbij de 38-jarige doelman Khalid Sinouh na een voorzet van Nemanja Gudelj. Vlak voor de wisseling van helft had hij voor de derde keer succes. Ditmaal was invaller Johann Gudmundsson de aangever.

Sparta eindigde met tien man doordat Donovan Slijngard geblesseerd uitviel en alle wissels al waren gebruikt. Steven Berghuis profiteerde van het personele overwicht en maakte er vlak voor tijd nog 4-1 van.