Tony Martin heeft woensdag op indrukwekkende wijze zijn wereldtitel tijdrijden geprolongeerd. De Duitser was veruit de sterkste in Italië. Zijn voorsprong op nummer twee Bradley Wiggins was liefst 46 seconden.

Martin deed 1.05.36 over de 57,9 kilometer en reed gemiddeld 52,9 kilometer per uur.

Wiggins eindigde enigszins verrassend voor viervoudig wereldkampioen Fabian Cancellara, die derde werd.

Martin greep al snel de macht tijdens de chronorace tussen Montecatini Terme en Florence.

Alleen in de eerste kilometers noteerde Cancellara de beste tussentijd, maar nadat Martin daar eenmaal onder dook, hield hij zijn hoge tempo uitstekend vast.

Wiggins profiteerde van het flinke verval van Cancellara en bleef de Zwitser twee seconden voor op de meet, op gepaste afstand van de winnaar.

Martin dankte zijn titel naar eigen zeggen aan een goede voorbereiding. ''Ik wist dat ik meer dan honderd procent moest geven, maar ik was uitstekend voorbereid'', zei hij na zijn race. ''Ik kende elke bocht, dit parcours lag me beter dan dat van vorig jaar in Valkenburg. Dit was één van mijn beste tijdritten ooit.''

Eerder op deze WK veroverde Martin met zijn werkgever Omega Pharma-QuickStep al de wereldtitel bij de merkenploegen. ''Dat gaf mij extra motivatie voor deze rit. Aan het einde had ik zelfs nog wat over.''

Nederlanders

De twee Nederlandse deelnemers, Niki Terpstra en Lieuwe Westra, deden niet om de bovenste plaatsten mee.

Terpstra werd 25e op ruim vier minuten, Westra was zes seconden langzamer dan zijn landgenoot en eindigde daarmee als 27e.