Chris Horner gaat alle data uit zijn bloedpaspoort openbaar maken. De bijna 42-jarige Amerikaan reageert daarmee op de sceptici die vraagtekens stellen bij de zuiverheid van zijn eindzege in de Ronde van Spanje eerder deze maand.

"Ik maak alle gegevens bekend sinds 2008, toen het bloedpaspoort werd ingevoerd", vertelt Horner aan VeloNews. "Ik weet niet hoeveel coureurs dit eerder hebben gedaan, maar ik ben het zeker van plan."

"Waarom ik dit doe? Omdat ik denk dat het nodig is. Er zijn kennelijk veel mensen die menen dat ik mijn resultaat in de Ronde van Spanje niet schoon heb behaald. Ik denk dat we deze zaak snel kunnen afsluiten, er komt nu duidelijkheid. Dan heeft niemand meer een poot om op te staan."

Na de Ronde van Spanje ontstond er grote opschudding toen bleek dat de Amerikaan de ochtend na zijn eindzege een dopingtest had gemist. De schuld lag bij de instanties, die niet op tijd hadden gecommuniceerd dat Horner zijn locatie had veranderd.

"Wat er na de Vuelta gebeurde, maakt het moeilijk voor mensen om het resultaat te geloven", denkt de Amerikaan. "Ik was er niet blij mee, maar gefrustreerd was ik niet. Je weet dat je dit soort vragen krijgt."