Ellen van Dijk heeft dinsdag in Florence de wereldtitel op de individuele tijdrit veroverd.

De Nederlandse was op het vrijwel vlakke parcours in de Italiaanse stad met een tijd van 27.48,18 ruim 24 seconden sneller dan de nummer twee Linda Villumsen uit Nieuw-Zeeland. De Amerikaanse Carmen Small veroverde het brons.

De 26-jarige Van Dijk reed de ruim 22 kilometer met een gemiddelde van 47 kilometer per uur. 

Van Dijk was bij de eerste tussentijdse meting al twintig seconden sneller dan Villumsen. Die voorsprong breidde ze bij het volgende tussenpunt uit tot 25 seconden. Alleen op het laatste stuk gaf ze wat tijd toe.

Van Dijk werd afgelopen weekeinde met Specialized-Lululemon ook al wereldkampioene op de ploegentijdritZe was in de twaalf eerdere tijdritten die ze dit jaar reed tien keer de beste.

Vorig jaar bij het WK in Valkenburg werd ze vijfde op de individuele tijdrit. Bij de Olympische Spelen in Londen stelde Van Dijk teleur met een achtste plaats.

Van Moorsel

Van Dijk is de tweede Nederlandse vrouw die wereldkampioen tijdrijden wordt. Leontien van Moorsel veroverde de titel in 1998 en 1999.

Loes Gunnewijk, de andere Nederlandse deelneemster, werd veertiende op 1.24 minuten van Van Dijk. Gunnewijk was bij het eerste tussenpunt nog elfde, maar kende een flink verval.