Ellen van Dijk heeft zondag de wereldtitel op de ploegentijdrit geprolongeerd met haar formatie Specialized-lululemon.

De Amerikaanse wielerploeg was in de rit van Pistoia naar Florence over ruim 42 kilometer veel te sterk voor de rest. De ploeg had ruim 51 minuten nodig voor het parcours in Italië.

Rabobank-Liv/Giant werd op ruim 1.10 van de kampioen tweede. Bij de Nederlandse ploeg reden Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Roxanne Knetemann, Thalita de Jong en Lucinda Brand in het oranje tricot.

Loes Gunnewijk legde met haar Australische ploeg Orica-AIS beslag op het brons. Zij moesten meer dan anderhalve minuut toegeven op Van Dijk en consorten.

Animal

Ellen van Dijk werd geroemd door haar ploeggenoten. Evelyn Stevens vertelde met ontzag dat Van Dijk in een supervorm steekt. "Zij bleef maar doorbeuken. Haar bijnaam, The Animal, heeft ze meer dan waargemaakt. Ze reed echt als een beest."

Van Dijk zelf was ook trots op de prestatie. "We hebben het samen gedaan. Van tevoren wisten we dat wij de favorieten waren, maar je moet het dan toch maar doen. Nu overheerst vooral de opluchting. We wisten dat wij het sterkste team hadden. Natuurlijk ben ik erg blij, maar wanneer wij naast het goud zouden grijpen, dan zou ik heel erg teleurgesteld zijn."

Dinsdag start de in Amsterdam studerende Van Dijk als topfavoriete bij de individuele tijdrit. "Het is een hele andere situatie dan vorig jaar. Toen was ik helemaal euforisch na de winst bij de ploegentijdrit en ging ik bij de individuele tijdrit voor een top tien-plek. Dit jaar ben ik de topfavoriete. Dat is even wennen. Ik heb dit jaar laten zien dat ik op de tijdrit een van de snelsten ben. Nu hopen dat het dinsdag net zo goed gaat als vandaag."

Versnelling

Specialized-lululemon legde de basis voor de titelprolongatie tussen het eerste en tweede meetpunt. Bij de eerste tijdmeting had de Amerikaanse formatie nog maar een krappe twee seconden voorsprong, maar daarna versnelde de ploeg aanzienlijk.

Bij het tweede meetpunt na ruim 27 kilometer was de voorsprong al gegroeid naar vijftig seconden, waarmee de zege de ploeg van Van Dijk eigenlijk al niet meer kon ontgaan.

Naast Van Dijk mogen ook Trixi Worrack, Lisa Brennauer (beiden uit Duitsland), Evelyn Stevens, Carmen Small (beiden uit de Verenigde Staten) en de Britse Katie Colclough zich wereldkampioen noemen.

Verleden jaar werd Specialized-lululemon wereldkampioen in Valkenburg. Ook toen zegevierde de ploeg met overmacht.

Lees alles over wielrennen op NUsport