Willy Kanis heeft een punt gezet achter haar sportieve loopbaan. De bobsleester wist de afgelopen week bij de pre-olympische selectie geen plek te bemachtigen in de tweemansbob van pilote Esmé Kamphuis en ziet daarmee haar lange carrière ten einde komen.

Door Anne Joldersma

"Helaas ben ik het niet geworden, dat is nooit leuk", laat de 29-jarige Kanis vanuit Oostenrijk aan NUsport weten. De voormalige baanwielrenster kreeg donderdag te horen dat ze buiten de selectie viel.

"Ik hoopte de Winterspelen te halen, maar de voorbereiding was niet ideaal. Ik heb de afgelopen periode last gehad van mijn schenen en daar kwam nog een ontsteking aan de kniepezen overheen."

"Ik begon wel fit aan de duwtesten hier in Oberhof en het lag ook dicht bij elkaar. Helaas voor mij viel het kwartje de verkeerde kant op. Ik baal enorm."

Voorbij

"Qua sport is het nu voorbij voor mij, ik ga niets nieuws meer oppakken", verklaart Kanis stellig. Haar debuut in de bobslee van Kamphuis werd vorig jaar nog opgeluisterd met een vierde plaats op de olympische baan van Vancouver, op slechts zevenhonderdste van het brons.

Kanis kroonde zich in het verleden tot Europees en wereldkampioene op de BMX-fiets waarna ze ook bij het baanwielrennen beslag legde op de nodige internationale prijzen, zowel individueel als in teamverband. 

Zo veroverde Kanis bij de wereldkampioenschappen van 2009 zilver op de sprint achter de Britse Victoria Pendleton en belandde ze bij de Spelen van Peking net naast het podium op dat onderdeel (vierde). Samen met Yvonne Hijgenaar vormde ze daarnaast een succesvol koppel op de teamsprint. Bij de Olympische Spelen van Londen werd het Nederlandse duo nog vijfde.

Andere doelen

"Ik ga niet meer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het is tijd voor rust en andere doelen in het leven. Uiteindelijk heb ik het bobsleeën maar een jaar gedaan, op een heel leven als topsporter. Aan alles komt helaas een eind en ik wist dat dit mijn laatste sportproject zou worden."

"Natuurlijk is dit een emotioneel moment, maar ik zal nu eenmaal verder moeten. Ik kijk terug op een heel leuk jaar met de andere meiden in dit team en ik heb gelukkig al een aantal nieuwe doelen waar ik naar toe wil werken. Dat komt wel goed."

Kanis stelt de ploeg richting de Winterspelen van Sotsji te blijven aanmoedigen. "Ik hoop dat de andere meiden het afgelopen jaar dingen van mij hebben kunnen leren. En ook al ben ik straks lichamelijk niet meer aanwezig, ik moedig ze zeker aan. Het zou mooi zijn als ze straks in Rusland die medaille pakken."