Oud-baanwielrenster Willy Kanis kan deelname aan de Olympische Winterspelen van Sotsji vergeten. De 29-jarige atlete wist bij de pre-olympische selectie in het Duitse Oberhof geen plaats te bemachtigen in de tweemansbob van pilote Esmé Kamphuis. 

In de twee dagen durende 'push off-sessie', waar gekeken werd naar de starttijden, dolf zij het onderspit tegen oud-atletes Judith Vis en Sanne Dekker en voormalig kogelstootster Melissa Boekelman. 

"Op basis van de duwtesten kwam Judith als eerste naar voren en ook Sanne en Melissa zijn op basis van hun tijden geselecteerd voor het voorseizoen en de eerste wereldbekerwedstrijden", laat Kamphuis vanuit Oostenrijk aan NUsport weten. 

Uiteindelijk volgt in december nog een tweede selectiemoment waar wederom een remster zal afvallen. Kamphuis vertrekt begin volgend jaar met één remster en één reserve naar Sotsji.

Tranen

"Het was zowel emotioneel als fysiek erg zwaar", beschrijft Kamphuis het eerste selectiemoment van de afgelopen dagen. "We hebben de afgelopen maanden op Papendal een hechte band opgebouwd, maar we wisten dat we hier een maatje zouden verliezen. Dat bracht veel stress met zich mee."

"Er vielen de nodige tranen toen net bekend werd gemaakt dat Willy afviel, ook bij mij. Het was echt heel emotioneel. Willy is een fantastische sportvrouw die het afgelopen jaar ook een goede vriendin van me geworden is. Het is heel raar dat ze er niet meer bij zit en ik ben haar enorm dankbaar voor wat ze voor ons betekend heeft."

"Voor nu is het even slikken en vanaf morgen gaat de focus weer op de Spelen."

Van Calker

Bij de mannen viermansbob lijkt Arnold van Calker genoegen te moeten nemen met een reserverol in de bob van broer Edwin van Calker. Sybren Jansma, Bror van der Zijde, Arno Klaassen en Jeroen Piek completeren de selectie. 

In de tweemansbob worden remmers Jansma, Van der Zijde, Klaassen en Piek aangevuld met Yannick Greiner en Akwasi Frimpong. Naast piloot Edwin van Calker, die al een nominatie op zak heeft, begint ook Ivo de Bruin als piloot aan het seizoen. Hij moet nog wel voldoen aan de olympische kwalificatienorm.