Sepp Blatter zegt dat de keuze om Qatar aan te wijzen als gastland voor het WK van 2022 beïnvloed is door politieke en economische belangen.

"Er was sprake van directe politieke beïnvloeding", aldus de voorzitter van de FIFA tegen het Duitse weekblad Die Zeit.

"Europese regeringsleiders hebben hun stemgerechtigde FIFA-leden aangeraden om voor Qatar te stemmen, omdat ze belangrijke economische banden hebben met dat land."

Volgens ingewijden moeten de uitspraken van Blatter als een sluwe aanval worden gezien op Michel Platini, de voorzitter van de UEFA. De Franse oud-international overweegt om zich kandidaat te stellen, als tegenstrever van Blatter, bij de verkiezingen voor een nieuwe FIFA-preses in 2015.

De voorzitter van de UEFA gaf eerder toe dat hij voor Qatar had gestemd. Pikant daarbij is dat Platini enkele dagen voor de toekennning van het WK door de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy voor een diner bij hem thuis was uitgenodigd. 

Bij die gelegenheid was ook sjeik Hamad Al-Thani van Qatar aanwezig. Platini heeft het exclusieve etentje in Parijs nooit ontkend, maar volgens de UEFA-voorzitter zijn daarbij nooit afspraken gemaakt of toezeggingen door hem gedaan.

Flexibel

Qatar kreeg in december 2010 het WK toegewezen, hetgeen leidde tot veel discussie. Vorige week zei Blatter dat het toekennen van het WK aan Qatar bij nader inzien niet zo'n goed idee is geweest, omdat het vanwege de hitte onverantwoord is om in de zomermaanden een WK af te werken in Qatar.

Blatter benadrukt tegenover Die Zeit daarom opnieuw dat verplaatsing van het WK naar de wintermaanden een optie is. "We moeten flexibel zijn, anders komen landen ten zuiden van de evenaar nooit in aanmerking voor de organisatie van een WK."