SACRAMENTO - In navolging van zijn vriendin Marion Jones heeft ook de Amerikaanse atleet Tim Montgomery zich op de 100 meter niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. De wereldrecordhouder op deze afstand eindigde bij de kwalificatiewedstrijden in Sacramento slechts als zevende in een tijd van 10,13. De eerste drie plaatsten zich voor Athene.

Maurice Greene won de race in 9,91. Hij kan in Athene zijn olympische titel verdedigen. De andere startbewijzen gingen naar Justin Gatlin (9,92) en Shawn Crawford (9,93).

Evenals Jones, olympisch kampioene op de 100 meter, is Montgomery verwikkeld in het dopingschandaal rond het bedrijf Balco. Hij is in staat van beschuldiging gesteld, maar heeft nooit positief getest. "Dit is de reden waarom ik niet heb gewonnen", zei Montgomery na afloop achterna gezeten door horde verslaggevers. "Het is een grote last op mijn schouders, elke dag weer."

'Niet mijn laatste race'

Montgomery hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. Toch was de atleet zelf strijdlustig. "Dit is absoluut niet mijn laatste race geweest". Hij heeft tegen zijn zaak beroep aangetekend bij het sporttribunaal CAS. Een start op de Spelen lijkt voor hem echter uitgesloten. Hij kan alleen nog worden geselecteerd voor de 4x100 vrij, maar die kans daarop lijkt na zijn optreden op de 100 meter klein.

Zijn vriendin Jones kan zich later deze week nog kwalificeren voor de 200 meter en het verspringen. Greene was opgelucht dat hij zich van een olympisch startbewijs wist te verzekeren. De afgelopen twee jaar had hij blessures en leek afgeschreven.

"Mensen rekenden niet langer op mij. Het was zwaar, maar ik wist dat ik terug zou komen. Dit is mijn tijd." Hij kondigde aan in Athene het wereldrecord van Montgomery te willen aanvallen.

"We gaan jullie andere dingen geven om over te praten", doelde hij op het dopingschandaal dat de Amerikaanse trials overschaduwt. "We gaan er voor zorgen dat er mooie dingen gaan gebeuren." Na Carl Lewis in 1984 en 1988 krijgt hij als tweede atleet zijn kans om de titel op de 100 meter te prolongeren.

Nick Hysong kan zijn olympisch goud bij het polsstokhoogspringen niet verdedigen. Met een afstand van 5,75 meter werd hij slechts vijfde. De tickets gingen naar Timothy Mack (5,90), Toby Stevenson (5,85) en Derek Miles (5,80).

Angelo Taylor wist zich op de 400 meter horden wel te kwalificeren. Hij won in Sydney eveneens goud. Hij eindigde met 48,03 als tweede achter James Carter (47,68). Wereldkampioen Jerome Young en de tweeling Alvin en Calvin Harrison plaatsten zich voor de halve finales van de 400 meter. Ook dit drietal is genoemd in dopingzaken.