MONTREAL - De Zuid-Koreaan Kim Dong Sung heeft afgelopen weekeinde bij de WK shorttrack in Montreal de frustratie over zijn diskwalificatie bij de Olympische Spelen volledig van zich af geschaatst. De 22-jarige student oogstte maximaal met vijf gouden medailles.

Kim beleefde waarschijnlijk het grootste genoegen aan de gouden plak op de 1500 meter. Op die afstand werd hij in Salt Lake City teruggezet omdat hij de Amerikaanse publieksheld Apolo Ohno zou hebben gehinderd. Protesten leidden toen tot niets. Kim nam in Montreal, waar zijn plaaggeest Ohno ontbrak, wraak.

Hij nam op de 1500 meter geen enkel risico en reed zijn concurrenten op een ronde. Vervolgens pakte de Zuid-Koreaan ook het goud op alle andere afstanden. Individueel op de 500 meter, 1000 meter en 3000 meter en met zijn land op de 5.000 meter aflossing.

Yang Yang (A)

Bij de vrouwen veroverde de Chinese Yang Yang (A) drie gouden medailles. Ze won de 500 meter, 1000 meter en de 1500 meter. In Salt Lake City pakte Yang ook al twee titels en bezorgde China de eerste gouden medaille bij de Winterspelen.

Nederlands team

De Nederlandse ploeg deed niet mee voor ereplaatsen. Maureen de Lange was de enige die een halve finaleplaats wist te bereiken. Dat was op de 1500 meter. In haar heat eindigde ze uiteindelijk als zesde. Anouk Wiegers, Cees Juffermans en Dave Versteeg strandden op die afstand in de series.

Wiegers was de beste Nederlandse op de kortste afstand, de 500 meter. Ze werd in de kwartfinale uitgeschakeld. De Lange ging er al bij de eerste schifting uit. Juffermans slaagde er bij de mannen niet in zich bij de beste 32 schaatsers te scharen. Versteeg lukte dat net wel, maar voor hem waren de heats het eindstation. Hij eindigde in zijn serie als vierde en laatste.

Op de 1000 meter was de kwartfinale het eindstation. Bij de mannen sneuvelden Juffermans en Versteeg in die fase, bij de vrouwen overkwam Wiegers hetzelfde. De Lange kwam niet door de heats.