Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie UCI  heeft opnieuw harde woorden over voor Brian Cookson.

"Het is duidelijk dat Brian op zoek is naar een kroning in plaats van een verkiezing", zei de Ier donderdag in een verklaring over zijn Britse concurrent. Cookson en McQuaid strijden later deze maand om het voorzitterschap van de UCI.

McQuaid beschuldigt de voorzitter van de Britse wielerbond ervan een ceremoniële functie van het UCI-voorzitterschap te willen maken. "De macht van de voorzitter kan niet zomaar worden overgedragen naar niet-gekozen bestuurders. De UCI-regels zijn daar duidelijk over", aldus McQuaid.

Het Britse wielrennen is de laatste jaren uiterst succesvol. Zo wonnen Team Sky-renners Bradley Wiggins en Chris Froome de afgelopen twee edities van de Tour de France. Volgens McQuaid is Cookson echter niet verantwoordelijk voor het Britse succes, maar algemeen directeur van Sky Sir Dave Brailsford.

"Het is zeker geruststellend dat ik niet de enige ben die de ene architect van de andere kan onderscheiden", zegt McQuaid, doelend op de koningin die Brailsford eerder dit jaar ridderde.

Nominatie

McQuaid, sinds 2005 UCI-voorzitter, zei vorige maand dat Cookson hem uit de verkiezingsstrijd probeert te houden. McQuaid heeft namelijk nog geen nominatie op zak. De wielerbonden van zowel Ierland als Zwitserland, waar hij woont, willen hem niet nomineren.

McQuaid hoopt daarom op een nominatie van Marokko en Thailand, die de Ier als kleine wielerlanden gezamenlijk willen voordragen. Daarvoor moeten echter wel de reglementen worden gewijzigd. Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden.