NAARDEN - Ingrid van Dooren en Hoite Cannegieter zijn zondag de eerste Nederlands kampioenen Adventure Racing geworden. Het 'mixed duo' peddelde in hun kano omstreeks 22.30 uur over de finishlijn in het Gooimeer bij Naarden.
Adventure Racing

De beide atleten waren ruim twee dagen eerder vanaf hetzelfde punt vertrokken voor een survivaltocht van ongeveer 350 kilometer, waarbij ze afwisselend moesten hardlopen, mountainbiken, kanovaren en paardrijden.

Van de dertien teams die vrijdagavond aan de start stonden van het bizarre sportevenement, zijn er vijf voortijdig gestopt. Zeven teams waren zondag nog in de race om de tweede plaats. Hun achterstand op het winnende team bedraagt uren.

Hoge golven

De eerste NK Adventure Race beleefde wel een valse start. De krachtige wind verpestte vrijdagavond het aanvangsonderdeel, zestig kilometer kanovaren op het Gooimeer. In de smalle bootjes viel niet op te peddelen tegen de hoge golven. Alle teams werden bij Huizen uit het water gehaald. Vervolgens kwam er een herstart met 75 kilometer hardlopen.

Dutch Extreme

Van Dooren en Cannegieter zijn in het kleine wereldje van extreme sportfanaten geen onbekenden. Vorig jaar won het duo ook de Dutch Extreme, een adventure race van 440 kilometer van Sint Pietersberg naar Pieterburen. Hier moesten de deelnemers behalve mountainbiken, kanovaren en hardlopen ook skaten. Bovendien volbrachten ze vorig jaar de loodzware survivaltocht Eco Challenge in Nieuw-Zeeland.

Groene Hart

De atlete uit Monster en de atleet uit Lemelerveld hebben de gehele race, die dwars door het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug ging, op kop gelegen. Na de eerste 75 kilometer hardlopen had het team al een uur voorsprong op de rest van het veld.

Het gat met de concurrentie werd tijdens de andere onderdelen alleen maar groter. Dat gebeurde niet zozeer omdat Van Dooren en Cannegieter veel sneller liepen of fietsten, maar meer omdat zij slimmere routes kozen en beter hun krachten verdeelden.