Icedome in Almere wordt met ingang van het seizoen 2016/2017 definitief de nieuwe schaatstempel van Nederland.

Het bezwaar van zowel Thialf als Transportium tegen de KNSB en NOC*NSF in het keuzeproces rond de nieuwe topsporttrainingslocatie is woensdag afgewezen.

"Na zorgvuldige behandeling is het bezwaar van Thialf en Transportium afgerond en zijn de besluiten aan de betrokken partijen medegedeeld", laat een woordvoerder van de KNSB weten. "KNSB en NOC*NSF hebben in beide beroepen geen aanleiding gezien voor een wijziging van hun keuze."

Thialf en Transportium hadden begin augustus bezwaar aangetekend tegen de voorlopige gunning van de nieuwe topsporttrainingslocatie aan Icedome in Almere. Die gunning was tot stand gekomen nadat Icedome de beslissing via een kort geding had afgedwongen.

De KNSB en NOC*NSF hadden liever de drie plannen nog extra op financiële haalbaarheid willen toetsen, omdat er twijfels waren ontstaan over het adviesrapport waar de beslissing op gebaseerd diende te worden. Maar omdat dat volgens de rechter procedureel niet was toegestaan werd de keuze voor Almere eind juli toch gemaakt.

Met Icedome zullen de KNSB en NOC*NSF nu de procedure als gepland vervolgen. De partijen gaan in gesprek om de precieze voorwaarden en plannen uit te werken.

Teleurstellend

Frank Heijerman, betrokken bij Transportium, is teleurgesteld over de beslissing van de schaatsbond en de sportkoepel. "Dit is teleurstellend en de argumentatie voor de afwijzing vind ik onvoldoende", zegt hij.

"We hebben enorme twijfels over de financiële haalbaarheid van de plannen van Icedome en daar wilden we de KNSB en NOC voor waarschuwen. Je kan wel voor nul euro topsport bedrijven, maar als het dan na vier jaar failliet is, ben je nergens."

Of Transportium zonder steun van de bonden toch nog zal worden gebouwd, weet Heijerman nog niet. Het ontbreken van die steun heeft gevolgen voor de bedrijfsstrategie en die moet eerst verder worden onderzocht. "Maar komen ze er met Icedome niet uit, dan zijn ze altijd welkom", geeft hij toe.

Meer dan een brief waarin het bezwaar is afgewezen heeft Heijerman nog niet ontvangen. "Ik hoop dat er nog wel een mondelinge toelichting komt. We zijn het hele proces met een goed gesprek begonnen en we willen ook met een goed gesprek eindigen."

Thialf

De provincie Friesland stopt nu met de gerechtelijke procedure om de nieuwe topsportlocatie voor het Thialf in Heerenveen af te dwingen, zo maakte gedeputeerde Hans Konst van die provincie bekend.

"De procedures hebben ons veel energie gekost. We gaan deze energie nu stoppen in de bouw van het nieuwe Thialf", zei Konst. De gedeputeerde wenst de concurrent in Almere 'veel succes' met de bouw van het Icedome.

"Samen met sportminnend Nederland zullen we de ontwikkelingen daar goed in de gaten houden'', aldus Konst.

Volgens Eelco Derks, directeur van het Thialf, kan het nieuwe ijsstadion ook zonder de titel topsportlocatie draaien.

"Het stadion is dan exploitabel, maar de nadruk zal dan misschien wel meer op recreatief schaatsen komen te liggen", zegt Derks. Thialf denkt in 2016 klaar te zijn met de bouw van het nieuwe ijsstadion.