Camiel Eurlings is dinsdag op het congres van het Internationaal Olympisch Comité in Buenos Aires officieel benoemd tot IOC-lid.

Dat maakte sportkoepel NOC*NSF dinsdag bekend.

Door de aanstelling van de KLM-topman blijft Nederland vertegenwoordigd binnen het IOC, nadat koning Willem-Alexander zondag zijn actieve lidmaatschap neerlegde.

Eurlings is het elfde Nederlandse IOC-lid sinds de oprichting van het comité in 1898.

''Het was een emotioneel moment'', zo verklaarde de voormalige minister tegen de NOS. ''Het is belangrijk dat Nederland zijn positie in het IOC behoudt. Dat onze opzet is gelukt, maakt mij extra blij.''

Ander profiel

Het had anders kunnen gaan, zo weet Eurlings. ''De afgetreden voorzitter Jacques Rogge zei nog: als Nederland zijn zetel verliest, kan het tientallen jaren duren voor het die terug heeft. Ik heb er ongelooflijk veel zin in, laat daar geen misverstand over bestaan. Ik heb mezelf alleen nooit naar voren willen duwen.''

Dat er kritiek is op het feit dat hij geen groot sportverleden heeft, begrijpt Eurlings. ''Er zitten veel oud-topsporters in het IOC. Nu zocht men iemand met een ander profiel. Daar pas ik in.''

"Eurlings is een goede opvolger voor deze belangrijke taak die hij ongetwijfeld met grote inzet en succesvol zal uitvoeren", reageerde NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis.

Negen leden

In totaal werden negen nieuwe IOC-leden benoemd. De Rus Aleksandr Sjoekov, voorzitter van het Russisch olympisch comité, en de Amerikaan Larry Probst, topman van het Amerikaanse olympisch comité, zijn daarbij de sportbestuurlijke 'hotshots'.

De Zweed Stefan Holm, winnaar van het goud bij het hoogspringen in Athene 2004, en de Keniaanse oud-atleet Paul Tergat, tweevoudig winnaar van olympisch goud op de 10.000 meter, zijn voormalig topsporters.

Naast Eurlings werden ook de Roemeen Octavian Morariu, de Braziliaan Bernard Rajzman, de Filipijn Mikaela Maria Antonia Cojuangco-Jaworski en de Ethiopiër Dagmawit Girmay Berhane benoemd.

Op basis van hun leeftijd nemen aan het einde van dit jaar de Senegalees Lamine Diack, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, en de Australiër Kevan Gosper afscheid als IOC-lid. Willem-Alexander trad af als IOC-lid omdat hij koning is geworden.