De wereldvoetbalbond FIFA besluit pas begin december of de groepshoofden bij het wereldkampioenschap in Brazilië van volgend jaar worden bepaald op basis van de FIFA-ranglijst.

De loting voor het WK vindt plaats op 6 december in het Braziliaanse Mata de São João. De kans is groot dat de FIFA zal kiezen voor de top zeven op de ranglijst plus gastland Brazilië als groepshoofden in de acht poules, maar dat is niet zeker.

"Normaal zal de loting gebeuren volgens de FIFA-ranking. Er is geen reden om daar aan te tornen", stelt de Belg Michel D'Hooghe, lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA, in Gazet van Antwerpen.

Nederland bezet de vijfde plaats op de ranglijst, maar zal donderdag als de nieuwe ranglijst uitkomt zakken naar plek zeven. De huidige nummer zeven België stijgt naar plaats vijf of zes.

"In 1990 probeerde men een groot land in pot 1 te krijgen ten koste van België, maar ik hield mijn poot stijf. En België bleef groepshoofd. Mocht België daar straks weer recht op hebben, zal ik niets anders doen dan toen", aldus D’Hooge.

Nederland plaatst zich dinsdag bij winst op Andorra en puntverlies van Roemenië voor het WK. België heeft op 11 oktober aan een gelijkspel tegen Kroatië genoeg om zich te plaatsen.