Annette Gerritsen liep vlak na de zomer van 2012 de ziekte van Pfeiffer op en kon een streep zetten door haar seizoen. Een jaar later is de schaatsster hersteld en heeft ze de blik weer op de Winterspelen gericht. Gemakkelijk was dat echter niet.

"Ik was er echt wel even klaar mee", beschrijft Gerritsen de periode nadat ze in januari bij het Nederlands kampioenschap sprint in Kardinge de handdoek definitief in de ring gooide en zich halverwege het toernooi gedesillusioneerd terugtrok.

"Vooral omdat ik niet wist wat er aan de hand was. De diagnose dat ik de ziekte van Pfeiffer had kwam pas later. Bij het NK zag ik het allemaal gewoon even niet meer zitten. Ik stond negende na de eerste dag. Dat slaat nergens op als je de jaren daarvoor meedeed om de titel."

Gerritsen wist zich in het eerste deel van het seizoen al niet te kwalificeren voor de internationale wedstrijden waardoor de opgave bij het NK inhield dat er een streep door de rest van haar seizoen kon. De schaatsster van Team Activia, het jaar daarvoor ook al niet succesvol, laat aan NUsport weten dat het dieptepunt daarmee bereikt was.

"Moet je voorstellen dat je dag in, dag uit met jezelf in gevecht bent omdat je hoofd wel wilt, maar je lichaam het simpelweg niet aankan. Voor mij hield het bij het NK gewoon op. Misschien was ik mentaal nog wel meer opgebrand dan lichamelijk. Ik realiseerde me dat het zo niet verder kon."

Opluchting

De schaatsster sloot een einde van haar carrière niet uit. "Op die manier vond ik het gewoon niet leuk meer. Als dat mijn basisniveau was, dan... Als er geen oorzaak was gevonden, de reden waarom het zo slecht ging, en het niet meer goed zou komen, dan misschien wel."

"Daarom was het zo'n enorme opluchting toen Jac (coach Orie, red.) me belde en me vertelde dat het toch Pfeiffer was. Dat verklaarde alles voor me en toen vond ik pas wat rust omdat ik wist dat het door het virus kwam en dat het virus eerst mijn lichaam uit moest."

Volgens Gerritsen is het virus inmiddels helemaal weg. "En best al een tijdje", aldus de 27-jarige zilveren medaillewinnares van de Winterspelen van Vancouver, die stelt dat ze weer op hetzelfde niveau is als voordat ze ziek werd. "Ik hoop dat ik straks ook op het ijs weer de stap kan maken naar de meiden die om de prijzen strijden. Ik heb er vertrouwen in dat ik het nog steeds kan."

Orie

Orie beaamt dat zijn pupil door de ziekte van Pfeiffer een half jaar heeft stilgestaan en dat zij, samen met haar laatste seizoen in dienst van Team Liga, eigenlijk twee seizoenen kwijtgeraakt is. Hij is er echter van overtuigd dat Gerritsen weer kan aansluiten bij de (inter)nationale top.

"Ze heeft er hard aan gewerkt deze zomer. En vergeet niet: ze heeft ook veel ervaring en heel veel talent."

Het enige wat volgens Orie nog ontbreekt bij Gerritsen is wedstrijdritme. "Daarom wordt het voor haar heel belangrijk om eind september al wedstrijden te aan rijden. Dat gevoel, dat ritme, is toch anders. Dat kan in een training niet nagebootst worden."

Lees het volledige interview met Annette Gerritsen

Lees de volledige reactie van Jac Orie