PARIJS - De Belgische wielrenner Christophe Brandt startzaterdag niet meer in de zevende etappe van de Tour de France.In een verklaring liet de Belgische wielerformatie Lotto weten datBrandt positief is bevonden bij een dopingcontrole op 5 juli. Bijhem zijn sporen van methadon in zijn urine gevonden.

Brandt bezette na de zesde etappe de 75e plaats in het algemeenklassement op 13 minuten en 3 seconden van leider Voeckler. Lotto,dat vrijdagavond op de hoogte werd gesteld van het dopinggeval,heeft de renner voorlopig geschorst tot het resultaat van decontra-expertise bekend is. Brandt eindigde op 5 juli in de tweedeetappe als 24e.

Ploegleider Hendrik Redant van Lotto verklaarde zaterdagmiddag dat hij volkomen verrast was door het nieuws van de Tourdirectie. "Ik kende het middel niet eens." Christophe Brandt ging vrijdagavond al naar huis. De 26-jarige Waal was zwaar aangeslagen. Hij had geen verklaring voor het gevonden middel.

'Ik snap er niks van'

Brandt is sinds in dienst van Lotto. "Ik snap er niks van. Misschien moeten de vitamienes worden getest die ik de afgelopen dagen heb genomen. Ik heb nooit methadon gebruikt", zei Brandt.

Methadon staat niet bekend als prestatiebevorderend middel. Het is een syntetische drug die bij behandeling van verslaafden wordt gebruikt als vervanger voor morfine of heroïne. Het wordt ook gebruikt bij behandeling van chronische pijnen.

"We zijn zeer verbaasd, maar hebben alle vertrouwen in Brandt omdat methadon geen prestatiebevorderendmiddel is", reageerde teamdirecteur Claudy Criquielion. "De sporen zou ook van bijvoorbeeld een energiereep kunnen komen die hij heeft gegeten. Binnen drie dagen hoop ik te kunnen vertellen dat Brandt onschuldig is."