SUZUKA - Wereldkampioen Valentino Rossi heeft zondag op het natte circuit van Suzuka de eerste Grand Prix van het seizoen gewonnen.

De 23-jarige Italiaanse motorcoureur bleef op zijn nieuwe cc Honda RCV de Japanner Akira Ryo en de Spanjaard Carlos Checa voor.

In de koningsklasse, MotoGP geheten, komen nu ook viertaktmotoren met meer dan een halve liter cilinderinhoud aan de start.

Jurgen van den Goorbergh, de enige Nederlander in de zwaarste categorie, had op zijn tweetakt Honda een goede start, reed een aantal ronden met de toptien mee maar haalde door een val in de vijfde ronde de finish niet.

"Het was leuk geprobeerd", hield Van den Goorbergh zijn fans zondag voor. "Ik ging van start met het idee 'de dood of de gladiolen'. Ik wilde per se het podium halen. Daarvoor moest ik de viertakten bijhouden. Bij droog weer kunnen we dat normaal gesproken vergeten, dus wilde ik nu profiteren van de regen. De regenbanden functioneren redelijk, zeker achter. De problemen liggen voor. Je kunt er hard mee rijden, maar niet mee insturen."

Van den Goorbergh, in de warming-up nog de snelste, ging er dan ook niet geheel onverwacht vanaf. Tot zijn opluchting gebeurde dat glijdend over de grond en niet vliegend door de lucht.