Arsenal heeft lang de hand op de knip gehouden, maar vlak voor de transferdeadline alsnog toegeslagen. De 'Gunners' tellen naar verluidt zo'n 50 miljoen euro neer voor Mesut Özil van Real Madrid.

De club uit Noord-Londen betaalt daarmee een recordbedrag voor de Duitse spelmaker, terwijl de 'Koninklijke' de helft van de transfersom voor Gareth Bale (Tottenham Hotspur) terugziet.

Het vorige clubrecord bedroeg 17,6 miljoen euro, een bedrag dat in 2009 neergeteld werd voor de Russische aanvaller Andrei Arsjavin.

Özil werd al enige tijd in verband gebracht met Arsenal, maar kon zich naar verluidt ook verheugen in de belangstelling van onder meer Manchester United en Paris Saint-Germain.

De 24-jarige linkspoot gaf eerder deze week nog aan niet te willen vertrekken uit Madrid, maar zag zich door de komst van Bale min of meer gedwongen omdat hij niet langer verzekerd is van een basisplaats. Hij tekent een contract voor vijf seizoenen bij 'The Gunners'.

"Ik ben verheugd dat ik bij een club van het formaat van Arsenal getekend heb en kijk ernaar uit om in de Premier League te spelen. Dat zal geweldig zijn voor mijn ontwikkeling en ik kan niet wachten om met Arsène Wenger te werken", reageerde de aanvallende middenvelder, die rugnummer 11 toegewezen kreeg.

Real nam de Duitser met Turkse roots in 2010 over van Werder Bremen, waar hij tweeënhalf jaar onder contract stond. Daarvoor kwam Özil uit voor Schalke 04, waar hij zijn debuut maakte in het profvoetbal.

Eerste transfersom

Manager Arsène Wenger kondigde al aan dat Arsenal niet te beroerd was om de portemonnee te trekken, maar wachtte toch tot de allerlaatste dag van de transferwindow.

De Fransman kon wel al Mathieu Flamini (AC Milan) en Yaya Sanogo (AJ Auxerre) verwelkomen. Beide spelers kwamen transfervrij over naar het Emirates Stadium. Daarnaast versterkten de Londenaren zich met sluitpost Emiliano Viviano, die een jaar gehuurd wordt van Palermo.

Özil was echter het hoofddoel voor Wenger: "Wij zijn enorm blij met Mesut. Hij is een geweldige speler, die zich al heeft bewezen bij zowel zijn clubs als de nationale ploeg. We hebben hem enige tijd gevolgd en bewonderd, hij heeft alles in zich om te slagen bij Arsenal."

Volg de slotdag op de transfermarkt in ons Liveblog