Goed spel en veel kansen waren zaterdag voor FC Twente niet voldoende om te winnen van sc Heerenveen. Sterker nog, het leidde bijna tot een nederlaag. Pas in de negentigste minuut kwam de niet meer verwachte gelijkmaker voor de club uit Enschede, 1-1.

Met beheerst spel trok FC Twente meteen het initiatief naar zich toe. De thuisclub had veel meer balbezit. Het leidde al in de eerste helft tot meerdere kansen, waarvan de meesten voor Luc Castaignos waren. De spits, goed aan het seizoen begonnen, miste er drie op rij.

Twee keer, onder meer na een afgemeten voorzet van Roberto Rosales, kon Castaignos vrij inkoppen. Beide keren misten zijn pogingen kracht en richting, waardoor doelman Kristoffer Nordfeldt niet in de problemen kwam. In de 45e minuut nog kwam Castaignos oog in oog met de Zweedse doelman. Hij schoof de bal voorlangs.

Met aardige schoten van Rosales en Quincy Promes probeerde FC Twente ook de score te openen. Deze pogingen werden geblokt door Heerenveense verdedigers.

Het elftal van trainer Marco van Basten kwam er slechts sporadisch uit, al ging dat dan wel weer met aardig spel gepaard. De accuratesse in de afwerking ontbrak echter. Niet zo verwonderlijk.

Finnbogason

Topscorer Alfred Finnbogason ontbrak vanwege een teenblessure. De IJslander maakte al zes doelpunten dit seizoen. Middenvelder Marten de Roon deed evenmin mee. Hij had last van de hamstring.

Ook na rust kreeg FC Twente kans op kans. Andreas Bjelland maaide van dichtbij over de bal, Kyle Ebecilio schoot iets te hoog, Dusan Tadic miste het doel maar net. Het wilde niet lukken. Typerend was ook nog eens dat een kopbal van Bjelland door Pele van Anholt van de lijn werd gehaald.

Zo kon het gebeuren dat het dat de treffer aan de andere kant viel. In de 64e minuut scoorde Joey van den Berg in tweede instantie met een droge knal, uit één van de spaarzame aanvallen van de Friezen.

FC Twente bleef jagen en kreeg opnieuw mogelijkheden. De beloning kwam in de slotminuut. Rasmus Bengtsson scoorde, na knap werd van Tadic en Dico Koppers.

Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft zaterdagavond de tweede zege van dit seizoen geboekt. In Waalwijk wonnen de Deventenaren met 4-1 van RKC.

AZ-huurling Erik Falkenburg maakte de eerste drie doelpunten voor de gasten, Marnix Kolder benutte een strafschop. Denzel Slager redde in de slotfase de eer voor de thuisclub.

Go Ahead was oppermachtig in het Mandemakers Stadion en dat betaalde zich in de eerste helft uit in twee kopgoals van Falkenburg.

Trainer Foeke Booy zag zijn ploeg in het tweede bedrijf door de derde treffer van Falkenburg de wedstrijd op slot gooien. Kolder benutte daarna nog een penalty, waarna Slager de eindstand bepaalde.

Heracles Almelo

Heracles hoort na vijf duels in de eredivisie weer bij de bescheiden middenmoters. De Almeloërs bewezen zich zaterdagavond voor eigen publiek een goede dienst door ADO Den Haag met 1-0 te verslaan.

De Australiër Jason Davidson scoorde voor het eerst in Almelose dienst. Dat de thuisclub het bij die ene treffer liet was een minpunt.

Die krappe zege geeft de ploeg van trainer Jan de Jonge niettemin veel lucht, diens Haagse collega Maurice Steijn houdt het voorlopig knap benauwd.

Lees alles over de eredivisie op NUsport