Bauke Mollema lijkt een goede eindklassering in de Ronde van Spanje te kunnen vergeten. De Nederlander van Belkin verloor in de achtste etappe met aankomst op de Alto de Peñas Blancas, een berg van eerste categorie, tweeënhalve minuut op ritwinnaar Leopold König en eveneens ruim twee minuten op de groep met favorieten.

Daniel Moreno won achter de renner van NetApp-Endura de sprint om plaats twee, voor Nicolas Roche.

Vincenzo Nibali verloor zijn rode trui. De Italiaan kwam als zestiende op 27 seconden van König over de streep en moet de eerste plaats in het klassement nu aan Roche laten.

De Ier van Saxo-Tinkoff heeft zeventien seconden voorsprong op Chris Horner en Daniel Moreno. Nibali duikelde van de eerste naar de vierde plaats en heeft een achterstand van achttien tellen.

Dominik Nerz, Rafael Valls en Dario Cataldo begonnen met een kleine voorsprong aan de 14,5 kilometer lange slotklim. Toen het tempo bij de favorieten werd opgevoerd, werden de drie koplopers echter snel ingerekend.

Vervolgens deed Igor Anton met een venijnige demarrage een serieuze gooi naar de ritzege.

Terwijl Mollema het tempo niet langer kon volgen, zette een klein groepje met onder anderen Roche, König en Ivan Basso de achtervolging op de Spanjaard in.

Nibali zat daar aanvankelijk ook bij, maar moest toch afhaken. König bleek over de beste benen te beschikken. Hij passeerde Anton en bezorgde Tsjechië na het succes vrijdag van Zdenek Stybar de tweede ritzege op rij.

Mollema kwam uiteindelijk als 35e over de streep. Laurens ten Dam was de beste Nederlander op de 25e plek op 59 seconden van König. Ook in het algemeen klassement is hij met een zeventiende plek nu de eerste landgenoot op 2.02 minuten van Roche. De achterstand van Mollema op het rood liep op tot 3.12 minuten.