Judoka Henk Grol is er zaterdag opnieuw niet in geslaagd de wereldtitel te veroveren.

Hij verloor in Rio de Janeiro voor de derde keer in zijn loopbaan een finale van een mondiale titelstrijd. Dit keer was Elkhan Mammadov te sterk. De nummer één van de wereldranglijst uit Azerbeidzjan won op waza-ari.

Grol verloor de WK-finale ook al in 2009 en 2010. De in Veendam geboren krachtpatser won veel grote toernooien, maar op de belangrijkste eindronde als de Olympische Spelen, WK en EK blijft hij maar grossieren in zilveren en bronzen medailles.

Zo werd hij derde in de laatste twee edities van de Olympische Spelen. In april van dit jaar won hij nog zilver op de EK, dat hij alleen in 2008 een keer won.

Vaak stonden zware blessures een gouden plak in de weg. In Rio Janeiro verscheen Grol ogenschijnlijk fit op de tatami. Hij maakte een geduldige en geconcentreerde indruk in het ''kleine Maracana'', de sporthal naast het gelijknamige stadion waar volgend jaar de finale van het WK-voetbal op het programma staat.

Weinig risico's

Grol probeerde niet zo snel mogelijk met veel risico's een beslissing te forceren, maar sloopte zijn tegenstanders beetje bij beetje. De Zuid-Koreaan Shim Ji-ho verloor kansloos op straffen.

De inwoner van Haarlem wierp vervolgens de Tunesiër Anis Ben Khaled op zijn rug en nam in de kwartfinale tegen de Duitser Dimitri Peters een beetje revanche voor zijn nederlaag op de laatste Olympische Spelen.

Grol ontsnapte in de halve finale tegen de Tsjech Lukas Krpalek, van wie hij eerder dit jaar met een gebroken duim de finale van de EK verloor. De 28-jarige inwoner van Haarlem stond veertig seconden voor het einde nog een straf achter, toen hij plotseling met een sierlijke boog met zijn rug op de tatami belandde.

De ontlading was groot bij Grol, die het uitschreeuwde van vreugde. In de finale wachtte een ontmoeting met Elkhan Mammadov, de nummer één van de wereldranglijst uit Azerbeidzjan. Grol smeerde zijn tegenstander al snel een straf aan, maar kon niet voorkomen dat hij een waza-ari tegen kreeg.

Grol verlaat de WK met een enorme kater, maar de Nederlandse judoploeg mag met vijf medailles in het individuele toernooi wel content zijn. Behalve Grol won ook Marhinde Verkerk (-78 kg) zilver. Dex Elmont (-73 kg), Anicka van Emden (-63 kg) en Kim Polling (- 70 kg) stelden zich tevreden met brons.

Lees alles over de WK judo op NUsport