Zeiler Pieter Jan Postma heeft zaterdag in Tallinn bij de wereldkampioenschappen in de olympische Finnklasse brons veroverd. 

De ervaren Fries zegevierde in opnieuw zeer lichte omstandigheden in de afsluitende medalrace, met tien deelnemers en dubbele punten. Daardoor klom hij van de vierde naar de derde plaats in het eindklassement.

De jeugdige Braziliaan Jorge João Zarif was vrijdag al zeker van het WK-goud. De Brit Edward Wright stelde zaterdag zilver veilig.

Voor Postma (31) is het zijn derde WK-medaille na het zilver in 2007 en in 2011. Bij de Olympische Spelen van Londen 2012 viel hij net buiten het podium (vierde).

Postma was zeer ingenomen met zijn medaille, een waardige afsluiting van een 'jaar-net-niet'. ''Vijf vierde plaatsen gepakt en vorig jaar ook al bij de Spelen. Het voelde of ik vast zat. Dat hebben we deze week kunnen doorbreken door goede resultaten neer te zetten.''

Met onder meer drie gewonnen races klom Postma in twee dagen tijd van de veertiende plek in de rangschikking naar het podium. En dat bij licht weer met amper windkracht twee. Een aardig vooruitzicht in de lange aanloop naar Rio de Janeiro 2016.

''Ik had het stempel alleen met veel wind hard te gaan. Ik heb een stap gezet, er stond hier niet meer dan zes knopen. Ik ben nog steeds 101, 102 kilo. Sommigen zijn tien kilo lichter. Ik heb sterk gevaren en ben daar heel blij mee.''