De Nederlandse mannen vier-zonder hebben zaterdag in Zuid-Korea de wereldtitel veroverd. 

Dankzij een sterke eindsprint versloeg het verrassende viertal van Oranje (6.13,95) Australië (6.14,58) en de Verenigde Staten (6.15,46).

De Nederlandse ploeg bestond uit Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken. 

Dit viertal veroverde begin dit seizoen ook al goud bij de EK in Sevilla. Tijdens de wereldbekerfinale vorige maand in Luzern viel het kwartet net buiten de prijzen (vierde).

Onvoorstelbaar

''Dit is onvoorstelbaar. Ik besef nog niet helemaal dat we nu wereldkampioen zijn'', jubelde Meylink.

Halverwege de spannende A-finale op Tangeum Lake lag het Nederlandse kwartet nog op de vierde plaats. ''Zo hadden we het vooraf bedacht'', liet coach Mark Emke trots weten. ''We zouden na 1000 meter steeds harder gaan. Het begin en het einde van de race zijn meestal sterk bij ons en dat bleek hier wel in Chungju.''

In de finale van de lichte dubbeltwee moesten Lisa Wörner en Maaike Head zaterdag genoegen nemen met de zesde en laatste plaats. Head won vrijdag al wel WK-goud met de lichte dubbelvier (niet olympisch).

Vrouwen dubbelvier

De Nederlandse vrouwen dubbelvier sloten de finaledag af met de vierde plaats. De nieuwe ploeg van de ook al debuterende coach Diederik Simon eindigde na twee kilometer in 6.49,05. Het goud was voor Duitsland (6.41,86), gevolgd door Canada (6.45,02) en Polen (6.46,27).

Eerder op de dag wonnen de mannen vier-zonder goud en de mannen twee-zonder brons namens Nederland. Op vrijdag pakte de lichte vrouwen dubbelvier (niet-olympisch) al de gouden WK-medaille.

Nederland verschijnt zondag op de laatste WK-dag nog in vier olympische A-finales aan de start. Naast de skiffeurs Roel Braas en Inge Janssen strijden ook de twee Achten van Oranje nog om eremetaal.