De Australiër Lleyton Hewitt heeft vrijdagavond in New York (lokale tijd) bij de US Open voor een grote verrassing gezorgd. 

De 32-jarige oudgediende schakelde in de tweede ronde Juan Martin del Potro in een enerverende partij uit.

De als zesde geplaatste Argentijn moest in vijf sets zijn meerdere erkennen in de kampioen van 2001: 6-4 5-7 3-6 7-6 (2) 6-1. Del Potro won zelf de titel in New York in 2009.

Het duel tussen de twee oud-kampioenen duurde ruim vier uur. Hewitt deed qua kracht en conditie zeker niet onder voor de boomlange Del Potro, die in New York dit jaar als één van de favorieten voor de eindzege werd gezien.

De Zuid-Amerikaan moest zich uiteindelijk na de verloren tiebreak in de vierde set gewonnen geven in het Australische geweld. Hewitt speelt in de derde ronde tegen de ongeplaatste Rus Evgeni Donskoi.

Verbazingwekkend

''Het is verbazingwekkend'', gaf Hewitt na zijn indrukwekkende zege toe. ''Ik was extra gemotiveerd nadat ik mijn partij in de eerste ronde tegen Brian Baker had gewonnen. Ik wist namelijk dat ik in mijn volgende duel tegen Del Potro mocht spelen in het Arthur Ashe Stadium." 

"Ik weet niet hoeveel jaren ik nog te gaan heb in het toptennis. Dus ik grijp elke kans aan om er nog even van te genieten. Daarom speel ik nog steeds, om mooie wedstrijden als deze tegen Del Potro te beleven.''

Murray

Titelverdediger Andy Murray was in vier sets te sterk voor een andere Argentijn, Leonardo Mayer: 7-5 6-1 3-6 6-1. De Schot speelt in de derde ronde tegen de Duitser Florian Mayer.