De transfer van Christian Eriksen van Ajax naar Tottenham Hotspur is afgerond.

De Deense international, die in Amsterdam nog een verbintenis had tot medio volgend jaar, verhuist voor een bedrag dat kan oplopen tot 13,5 miljoen euro naar Londen. Dat heeft Ajax vrijdagavond bekendgemaakt.

De Spurs hebben nog niet laten weten voor hoeveel jaar Eriksen zich aan de club heeft verbonden, maar hebben hem wel als aanwinst gepresenteerd.

Eriksen (21) kwam al in 2008 op zestienjarige leeftijd naar Ajax. Hij debuteerde begin 2010 tegen NAC en speelde sindsdien 162 officiële wedstrijden in de hoofdmacht en scoorde daarin 33 maal. Het resultaat was ondermeer drie landstitels, de KNVB-beker en de Johan Cruijff-schaal.

Trainer Frank de Boer vertelde tijdens opnamen voor het NTR-programma College Tour - de uitzending is op 6 september - ten overstaan van 600 studenten dat Ajax alles op alles gaat zetten Heraclied Lerin Duarte binnen te halen als vervanger van Eriksen.

Daarnaast is de landskampioen in de slag om een 'Nederlandse speler in buitenlandse dienst'. De Boer zei een middenvelder en buitenspeler te zoeken. Hij denkt verdedigend, ook na het vertrek van Toby Alderweireld, voldoende keus te hebben.