Judoka Marhinde Verkerk heeft vrijdag de zilveren medaille gewonnen op de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro.

Ze verloor de finale in de klasse tot 78 kilogram van de Noord-Koreaanse Sol Kyong, op waza-ari.

"Ik voelde me sterk, ondanks een knieblessure'', blikte ze terug. "Maar die Noord-Koreaanse is gewoon een hele goede knokker. Na die score van haar kon ik het niet meer goed maken.''

Verkerk, wereldkampioene van 2009, opende de WK met een zege op de Japanse Akari Ogata die ze op de Olympische Spelen in Londen versloeg.

Na een tactische zege op de Canadese Amy Cotton verraste de Rotterdamse de als eerste geplaatste Mayra Aguiar. Ze trakteerde de als eerste geplaatste Braziliaanse op een ippon.

Vervolgens moest ook de Cubaanse Kaliema Antomarchi er in de halve finale aan geloven. Verkerk begon sterk aan de eindstrijd tegen Sol maar liet zich verrassen door een schouderworp.

Polling

Kim Polling heeft brons gewonnen. Ze versloeg in een rechtstreeks gevecht om een medaille binnen 34 seconden de Zuid-Koreaanse Hwang Ye-Sul.

Polling beleefde een slechte voorbereiding op de mondiale eindstrijd in de klasse tot 70 kilogram. Ze scheurde anderhalve maand geleden een knieband, waardoor ze nauwelijks kon trainen. Toch startte de als eerste geplaatste judoka uit het Groningse Zevenhuizen voortvarend.

De Europees kampioene versloeg Loeiza Gainoetdinova uit Oekraïne en de Russin Irena Gazijeva op ippon maar verloor vervolgens haar kwartfinale tegen de Zuid-Koreaanse Seongyeon Kim.

Polling leed haar eerste nederlaag na 21 wedstrijden, maar herstelde zich in de herkansingen met overwinningen op Antonia Moreira uit Angola en de Koreaanse Hwang.

Elmont

Guillaume Elmont is uitgeschakeld in de tweede ronde. De wereldkampioen van 2005 was in de klasse tot 90 kilogram niet opgewassen tegen Ilias Iliadis. De Griek won op waza-ari.

Elmont stapte onlangs over naar een zwaardere gewichtsklasse. "Dit was mijn vierde toernooi in deze gewichtsklasse, dus dan kan je al snel iemand als Iliadis loten'', besefte hij. "Ik begon best aardig, maar viel toen twee keer hard op mijn nek. Daar werd ik duizelig van. Ik voel dat nog steeds.''

Elmont was in de eerste ronde nog wel te sterk voor Valeriu Chisca uit de Verenigde Arabische Emiraten. Zijn broertje Dex won woensdag brons in de klasse tot 73 kilogram.

Bolder

De wereldkampioenschappen judo hebben voor Linda Bolder maar één partij geduurd. De als vierde geplaatste Nederlandse ging in de tweede ronde van de klasse tot 70 kilogram op straffen onderuit tegen de Spaanse Maria Bernabeu.

Bolder was door haar hoge positie op de wereldranglijst in de eerste ronde vrij.