Doekle Terpstra heeft vrijdagmiddag middels een open brief gericht aan de Ledenraad zijn ontslag aangeboden bij de schaatsbond. De voorzitter van de KNSB hoopt dat de raad zijn verzoek inwilligt. 

"Een bestuurder van een sportbond hoort zich ten dienste te stellen aan het belang van de sporter", stelt de bewindvoerder.

"In het geval daar door de belangrijkste vertegenwoordigers van de sport aan wordt getwijfeld, hoort de bestuurder te begrijpen dat daar gevolgen uit voort vloeien."

Niet competent

Terpstra ligt al geruime tijd onder vuur binnen de schaatswereld vanwege zijn optreden rondom de gunning van het nieuwe schaatsstadion in Nederland. De ledenraad sprak woensdagavond echter unaniem zijn steun uit in de voorzitter van de KNSB, inzake de ijsbaan.

Kramer haalde donderdag hard uit naar Terpstra en het bestuur van de schaatsbond dat hij omschreef als 'niet competent'. De gunning rondom de ijsbaan vond de kopman van TVM niet de ergste misstap van Terpstra en zijn collega-bestuurders.

Slechte communicatie, de selectiecriteria, de faciliteiten, de beschikbare trainingsuren in Thialf en bovenal het teruggeven van een in Thialf geplande World Cup van dit seizoen rekende de olympisch kampioen over vijf kilometer het bestuur van de schaatsbond aan.

Per direct

Terpstra schrijft in zijn brief dat hij Kramer als één van de grootste schaatsiconen uit de Nederlandse geschiedenis respecteert. Een dag eerder liet hij nog weten dat de reactie van Kramer 'een kampioen onwaardig' was. 

"De voorbereiding op de Olympische Spelen vraagt niet alleen een optimale professionele voorbereiding om Sven maximaal op dit toernooi voor te bereiden, maar vraagt tevens een maximaal vertrouwen in het algemeen bestuur en met name de voorzitter", schrijft Terpstra aan de ledenraad.

"Dit vertrouwen is bij Sven en kennelijk ook andere sporters niet aanwezig. Ik neem de consequentie die hier uit voortvloeit, hetgeen betekent dat ik u wil verzoeken mij per directe ingang uit mijn functie te ontslaan."

Lees de volledige open brief van Terpstra

Tuitert: 'Terpstra had niet weg gehoeven'