Skiffeur Roel Braas heeft vrijdag bij de WK roeien in Zuid-Korea de finale bereikt. De 26-jarige Noord-Hollander eindigde in de halve eindstrijd comfortabel op de derde plaats in een tijd van 7.08,94.

Zijn voorsprong op de uitgeschakelde nummer vier Sawarn Singh uit India bedroeg bijna acht seconden.

Met Braas plaatsten de Duitser Marcel Hacker (7.02,05) en de Cubaan Angel Fournier Rodriguez (7.05,51) zich eveneens voor de A-finale, die zondag op het programma staat.

Dirk Lippits was elf jaar geleden in Sevilla de laatste Nederlander in de WK-finale van de skiff (vijfde). Routinier Hacker behaalde in dat jaar juist de wereldtitel.

Ook Inge Janssen haalde vrijdag de eindstrijd in haar skiff. De 24-jarige roeister van Orca had eveneens aan de derde plaats (7.51,72) voldoende voor kwalificatie.

De Britse Victoria Thornley bleef als nummer vier op ruime afstand (7.54,57).

Teleurstelling

De lichte mannen-vier stelde op het Tangeum Lake teleur. Het kwartet, bestaande uit Arnoud Greidanus, Joris Pijs, Bjorn van den Ende en Tim Heijbrock, kwam na een matige start niet verder dan de vierde plaats (6.09,96).

Het viertal kwam in de eindsprint net niet voorbij Zuid-Afrika, dat zich als derde en laatste boot voor de eindstrijd kwalificeerde in 6.09,74.