Sven Kramer vindt het een gemiste kans dat KNSB-voorzitter Doekle Terpstra woensdagavond niet naar huis is gestuurd.

Door Anne Joldersma

Volgens de kopman van de TVM-ploeg was het een uitgelezen mogelijkheid een signaal te geven richting het gehele bestuur van de schaatsbond, dat hij beschrijft als 'incompetent'.

"Ik verbaas me dat wij als schaatsers altijd heel kritisch zijn", staat de Fries stil bij de unanieme beslissing van de ledenraad van de KNSB (waarin ook de schaatsers een stem hebben, red.) "maar op het moment suprême handelen wij daar niet naar."

"Nu krijgen Terpstra en het bestuur weer het voordeel van de twijfel en ik weet niet of dat goed is. Dat continue pappen en nathouden."

De regerend olympisch kampioen op de 5000 meter benadrukt dat het niet alleen om voorzitter Terpstra gaat. "Uiteindelijk roept iedereen in het bestuur dat ze er zitten voor de sport en het beste voor de sport proberen te doen, maar sommige mensen zijn gewoon niet competent genoeg."

"Dat is heel zielig, of nou ja, daar kunnen zij zelf niets aan doen. Zij zitten alleen niet op de juiste plek. En dat slaat op het bestuur als geheel. Natuurlijk zijn er ook mensen die het wel goed doen en waar ik ook goed contact mee heb. Maar van sommigen hoor je ook nooit wat."

Zonde

Volgens Kramer gaat het verder dan alleen de kwestie over de nieuwe ijsbaan. "Sterker nog, dat is nog wel het minste van de afgelopen jaren. Communicatie, selectiecriteria, faciliteiten, de beschikbare trainingsuren in Thialf. Nu komt het schaatsen te vaak te negatief in het nieuws. Dat is zonde van onze mooie sport."

"Het ergste vind ik nog wel die teruggegeven World Cup", refereert Kramer aan het besluit van de KNSB om dit seizoen geen wereldbekerwedstrijd in Thialf te organiseren omdat de bond naar schatting een kleine ton zou verliezen op het evenement.

"Maar in een olympisch seizoen moet de sportieve prestatie altijd de prioriteit hebben. Dat we die World Cup teruggaven was een cruciale fout en dat reken ik het hele bestuur aan. En nu mogen de merkenteams ook nog eens 75.000 euro aftikken om naar Astana af te reizen. Dus komt het op onze schouders terecht. Ik vind niet dat de KNSB daar weg mee mag komen."

Doormodderen

Op de vraag of het wegsturen van Terpstra een duidelijk signaal richting de rest van het bestuur zou zijn geweest, antwoordt Kramer: "Natuurlijk is het maar de vraag of Terpstra wegsturen dé oplossing is. Maar je moet toch ergens beginnen? Nu moddert het weer door."

Kramer zelf was woensdagavond niet bij de ledenraadvergadering aanwezig omdat hij in trainingskamp zat. Daardoor kon hij geen gebruik maken van zijn individuele stem om een tegengeluid in de vergadering te laten horen.

"Mijn prioriteiten in dit olympische seizoen zijn schaatsen, trainen en slapen", verklaart de Fries zijn afwezigheid. "Daar past zo'n vergadering laat in de avond simpelweg niet tussen."