AMIENS - Bondscoach Gerrie Knetemann heeft Erik Dekker deze week in een gesprek uitgelegd dat zijn voorkeur voor de olympische tijdrit uitgaat naar diens naamgenoot Thomas Dekker. Erik Dekker sprak voor de start van de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk in Amiens zijn teleurstelling uit over de keuze van "De Kneet".

"Het is jammer. Ik had het niet verwacht. Het is een keuze van de bondscoach. Als hij het meer ziet zitten in Thomas dan is dat zo. Het gaat ook niet om de keuze maar meer om het tijdstip waarop het mij duidelijk is geworden. Ik was er serieus mee bezig."

Knetemann begreep donderdag de teleurstelling bij de Rabo-renner. "Ik ben bang dat ik in dit geval niet goed gecommuniceerd heb", zei de bondscoach. "Ik heb Erik dinsdag verteld dat mijn voorkeur voor de tijdrit uitgaat naar Thomas. Maar dat was volgens mij geen nieuws."

Of Thomas Dekker daadwerkelijk in Athene mag starten hangt af van het EK baan, dat volgende week wordt gehouden in Valencia. Mochten Jos Pronk (voor de puntenkoers) en Tim Veldt (reserve voor de olympische sprint) zich daar plaatsen voor de Spelen, is er geen ruimte meer om Thomas Dekker mee te nemen naar Athene. Het aantal wielrenners dat wordt afgevaardigd is beperkt en het is niet toegestaan Thomas Dekker alleen voor de tijdrit in te schrijven.

Hij zou als reserve aan de baanploeg kunnen worden toegevoegd, mits Pronk of Veldt afvalt. In het geval Thomas Dekker niet meekan, hoopt Knetemann dat Erik Dekker alsnog beschikbaar is. "Ik begrijp zijn teleurstelling, maar ik geloof niet dat Erik dan geen zin meer heeft in de tijdrit."