Ajax en Tottenham Hotspur hebben woensdag een akkoord bereikt over de transfer van Christian Eriksen.

De Premier League-club betaalt een transfersom van twaalf miljoen euro, zo bericht De Telegraaf. Het bedrag wordt in drie jaarlijkse termijnen overgemaakt.

Als Tottenham Hotspur zich plaatst voor de Champions League, hetgeen op zijn vroegst volgend seizoen het geval is, krijgt Ajax 500.000 euro extra.

"Zijn vertrek is een enorme aderlating, want Chris is verschrikkelijk belangrijk", aldus trainer Frank de Boer. "We hebben het altijd heel goed met elkaar kunnen vinden. Voetballers die goed en ook nog eens een ideale prof zijn, zijn voor een trainer ideale spelers."

Eriksen, wiens contract in Amsterdam tot medio 2014 doorloopt, moet zelf nog wel een akkoord bereiken met Tottenham Hotspur.

Alderweireld

Wellicht verliest Ajax voor het sluiten van de transfermarkt komende maandag nog een basisspeler, want Atlético Madrid wil zich versterken met Toby Alderweireld.

"Er zijn meerdere kandidaten. Atlético Madrid is het meest concreet. De onderhandelingen kunnen nog een paar dagen duren", meldt zaakwaarnemer Sören Lerby van de Belgische verdediger in het AD.

Ook het contract van Alderweireld loopt in 2014 af.

Duarte

Ajax probeert zich op zijn beurt zelf te versterken met Lerin Duarte.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars van de Amsterdammers nam woensdag contact op met Heracles Almelo, de club van de 23-jarige Duarte.

"Het klopt dat Marc heeft gebeld", zegt Heracles-voorzitter Jan Smit in De Telegraaf.

Ajax en Heracles onderhandelden eerder deze zomer ook al over Duarte, die zowel op het middenveld als in de aanval uit de voeten kan.

Volg al het transfernieuws in de rubriek Transfertumult