Judoka Dex Elmont heeft woensdag een bronzen medaille gewonnen op de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro

De 29-jarige Nederlander was in het beslissende duel om een medaille te sterk voor Nyam-Ochir Sainjargal uit Mongolië, de huidige nummer een van de wereldranglijst.

Elmont kwam in de strijd om het brons niet in de problemen. Hij nam tegen de Mongolier een waza-ari en yuko voorsprong en kon daarna eenvoudig de partij uitjudoën.

Elmont revancheerde zich een beetje voor zijn nederlaag tegen Sainjargal in de strijd om het brons tijdens de laatste Olympische Spelen. Hij won eerder zilver tijdens de WK van 2010 in Tokio en de WK van 2011 in Parijs.

Het enige wat ontbreekt is dus nog goud, die plak bezit oudere broer Guillaume Elmont wel, hij werd in 2005 wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram.

Elmont, die te boek stond als kandidaat voor het goud, ging in de kwartfinales in de klasse tot 73 kilogram onderuit tegen Shohei Ono, de Japanner die uiteindelijk met het goud aan de haal ging.

Via de herkansingen, waarin hij voor de zege op Sainjargal ook Europees kampioen Rok Draksic uit Slovenië versloeg, veroverde hij echter alsnog een medaille.

Sterke start

Elmont kende een sterke start in Rio dankzij een zege op de Brit Jan Gosiewski. In de openingsfase van de partij liet Elmont het initiatief aan zijn tegenstander en liep zodoende al snel tegen twee straffen aan.

Na 2,5 minuut nam hij een aanval van Gosiewksi echter succesvol over en wierp hij zijn tegenstander op de rug, goed voor een ippon.

Ook in zijn tweede partij, in de derde ronde, liep Elmont al vroeg tegen twee straffen aan. Aangezien Estrada vervolgens drie keer oprij door de scheidsrechter tot de orde werd geroepen en er verder niet gescoord werd, stapte de Nederlander alsnog na vijf minuten als winnaar van de mat. 

Houdgreep

Elmont begon een stuk sterker aan zijn partij in de achtste finales. Al na een minuut kreeg hij de Oekraïner Serhiy Debrot over de schouder, goed voor een wazari.

De Nederlander wist zijn tegenstander, die in de derde ronde een wond aan zijn hoofd opliep, echter niet lang genoeg in een houdgreep op de grond te houden voor een ippon. 

Na een blessurebehandeling van Debrot, die met een verband om het hoofd judode, wist de Nederlander alsnog de ippon te scoren door de Oekraïner over de schouder te werpen en op de rug te krijgen. 

In de kwartfinales tegen Ono kwam Elmont al vroeg in de partij op voorsprong, maar zag de Japanner met slechts een minuut te gaan langszij komen.

Tien seconden voor tijd liep de Nederlander tegen zijn tweede straf aan en kwam ook daar gelijk met zijn opponent, waardoor het duel middels een golden score beslist moest worden.

Daarin sloeg Ono na een minuut als eerste toe door Elmont op de rug te krijgen. Eerder sneuvelde ook de Japanner Riki Nakaya al in de kwartfinales. Hij versloeg Elmont, tweevoudig winnaar van het mondiale zilver, nog in de finale van het WK in 2011. 

Grol

De 23-jarige Nederlandse judoka Carla Grol luisterde haar debuut bij het WK op met twee zeges. In de eerste ronde van de klasse tot 57 kilo versloeg zij de Nieuw-Zeelandse Adel van der Walt. Even later moest ook de Zuid-Koreaanse Jan-di Kim eraan geloven.  

De jongere zus van tweevoudig vice-wereldkampioen Henk Grol, won haar eerste partij op ippon door Van der Walt vol op de rug te werpen. Met Kim kende ze meer moeite, hoewel ze ook tegen haar een ippon noteerde.

Haar eerste optreden op het WK eindigde in de derde ronde. Daarin bleek de Kosovaarse Nora Gjakova te sterk.

Grol werd op het laatste moment toegevoegd aan de WK-ploeg nadat haar concurrente Sanne Verhagen geblesseerd afhaakte. 

Franssen

Ook Juul Franssen, eveneens in de klasse tot 57 kilo, wist in Rio de tweede ronde te bereiken.

Net als Grol zegevierde zij in Rio binnen de minuut. De Nederlandse had haar Afghaanse opponent Fahima Rezayee al snel in de houdgreep en scoorde daarmee eveneens een ippon. 

Even later zette de Nederlandse ook de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser opzij en plaatste zich daardoor voor de derde ronde. Daarin bleek Franssen niet opgewassen tegen Camila Minakawa uit Israël.